Germania a decis să înăsprească restricțiile pentru persoanele nevaccinate împotriva Covid-19, reducând numărul de persoane cu care se pot vedea, interzicându-le accesul la magazine neesențiale, restaurante, locuri de cultură sau de agrement, a anunțat joi Angela Merkel, relatează AFP și Reuters.

Terasa inchisa MunchenFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Aceste noi măsuri au fost luate în urma unei întâlniri între cancelarul în funcție, succesorul ei Olaf Scholz și liderii celor 16 regiuni ale țării. Ei au confirmat, de asemenea, că un proiect de lege privind vaccinarea obligatorie, pe care dl Scholz îl susține, va fi înaintat parlamentului pentru a intra în vigoare în februarie sau martie.

Persoanele nevaccinate sunt deja supuse de câteva săptămâni unor restricții privind accesul la viața publică, dar regulile variază și nu acoperă toate regiunile.

Noul sistem le interzice persoanelor nevaccinate de pe întreg teritoriul Germaniei accesul la baruri, restaurante, teatre, cinematografe, sport, dar și magazine neesențiale și piețe de Crăciun.

De asemenea, acum trebuie să-și limiteze contactul, acasă sau în deplasare, la maximum două persoane dintr-o altă gospodărie.

Înainte de întâlnire, ministrul sănătății în funcție, Jens Spahn, descrisese dispozitivul de „izolvare, ca să spunem așa, a persoanelor nevaccinate”.

Germania a vaccinat 68,7% din populație și 80% dintre adulți.

Restricții și pentru vaccinați

Noile restricții vor afecta și întreaga populație: participarea la adunări mari, cum ar fi meciurile de fotbal din Bundesliga, trebuie să fie limitată la 30% din capacitatea totală.

Cluburile și cluburile de noapte se vor închide din nou în zonele în care rata de incidență săptămânală depășește 350, sau nouă din 16 regiuni, inclusiv capitala Berlin, unde viața de noapte se luptă să-și revină după lockdown-urile anterioare legate de pandemie.

”Am înțeles că situația este foarte gravă și vrem să luăm măsuri suplimentare față de cele luate deja”, a spus cancelarul Angela Merkel în timpul unei conferințe de presă.

Merkel a spus că este deprimată de puterea acestui al patrulea val al pandemiei și că vaccinarea este singura cale de a ieși din pandemie.

Succesorul lui Merkel, Olaf Scholz, spune că restricțiile sunt acceptabile din moment ce tuturor li s-a oferit posibilitatea la vaccinare. Totodată, potrivit acestuia, consecințele economice ale restricțiilor vor fi compensate.