Lumea se confruntă cu un „cocktail toxic” din cauza acoperirii vaccinale insuficiente și a nivelului insuficient a depistării, a avertizat miercuri șeful OMS, asigurând că este un teren favorabil pentru variante, relatează AFP.

OmicronFoto: Dreamstime.com

„Sfârșitul pandemiei nu este o chestiune de noroc, este o chestiune de alegere”, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă.

„La nivel global, avem un amestec toxic de acoperire scăzută de vaccinare și depistare foarte scăzută, o rețetă perfectă pentru ca variantele să se reproducă și să se amplifice”, a avertizat el.

Acest avertisment vine în momentul în care apariția noii variante Omicron a coronavirusului în noiembrie a scufundat planeta în panică. Niciodată o variantă nu a provocat atât de multă îngrijorare în lume de la apariția Deltei.

Potrivit OMS, Omicron - cunoscut și sub numele de B.1.1.529 - „a fost raportat pentru prima dată la OMS pe 24 noiembrie 2021 de către Africa de Sud, în timp ce primul caz cunoscut confirmat de laborator a fost identificat dintr-o probă prelevată pe 9 noiembrie”.

Vinerea trecută, OMS a numit Omicron o variantă de „îngrijorare”, cel mai înalt nivel.

Varianta Omicron îi îngrijorează pe experți, deoarece are multe mutații care ar putea-o face mai contagioasă și, potențial, mai rezistentă la vaccinuri. Sunt în curs de desfășurare studii pentru a determina dacă acesta este într-adevăr cazul și în ce măsură, dar primele rezultate ar trebui să fie disponibile doar în săptămânile următoare.

„Cel puțin 23 de țări din cinci din cele șase regiuni ale OMS au raportat acum cazuri de Omicron și ne așteptăm ca acest număr să crească”, a spus Tedros.

Au existat alte patru variante de îngrijorare până acum: Delta, care reprezintă aproape toate cazurile secvențiate la nivel mondial, Alfa, Beta și Gamma.