Universitatea din Oxford a transmis marți că nu există nicio dovadă că vaccinurile nu ar putea preveni formele grave de boală provocate de Omicron, dar că este pregătită să realizeze rapid o versiune actualizată a vaccinului său dezvoltat împreună cu AstraZeneca, dacă este necesar, transmite Reuters.

Vaccinul AstraZeneca-OxfordFoto: Sean Elias / PA Images / Profimedia

Anterior, marți, șeful producătorului de medicamente Moderna a declarat că este puțin probabil ca vaccinurile COVID-19 să fie la fel de eficiente împotriva variantei, zguduind piețele globale.

Însă, Universitatea din Oxford spune că, până în prezent, există date limitate despre Omicron și că va evalua cu atenție impactul variantei asupra vaccinului său, o declarație similară fiind făcută și de AstraZeneca săptămâna trecută.

"Ca în cazul oricărei noi variante, vom evalua cu atenție implicațiile apariției B.1.1.1.529 pentru imunitatea vaccinală.

În pofida apariției unor noi variante în ultimul an, vaccinurile au continuat să ofere niveluri foarte ridicate de protecție împotriva bolilor grave și nu există până în prezent dovezi că Omicron este diferit.

Cu toate acestea, dispunem de instrumentele și procesele necesare pentru dezvoltarea rapidă a unui vaccin COVID-19 actualizat, în cazul în care acest lucru ar fi necesar", a spus Universitatea Oxford.