Grecia a anunțat marți că va face obligatorie vaccinarea COVID-19 pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, o măsură drastică pentru țara care se confruntă cu o nouă creștere a numărului de cazuri de coronavirus, transmite Reuters.

Cuplu de pensionari in Salonic, GreciaFoto: Dreamstime

Autoritățile au declarat că vor impune o amendă de 100 de euro (114 dolari) pentru fiecare persoană cu vârsta de peste 60 de ani care nu este vaccinată.

Sancțiunea ar urma să se aplice în fiecare lună începând cu 16 ianuarie.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că i-a fost greu să ia această decizie, dar susține că este necesară pentru a proteja peste o jumătate de milion de greci în vârstă care nu au reușit să se vaccineze.

"Este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru sănătate", a spus el.

Aproximativ 63% din populația de aproximativ 11 milioane de locuitori a Greciei este complet vaccinată.

În timp ce programările la vaccinare au crescut în ultimele săptămâni, datele ministerului sănătății arată că există 520.000 de persoane de peste 60 de ani care nu au reușit să se vaccineze.

"Ne concentrăm eforturile asupra protecției concetățenilor noștri și, din acest motiv, vaccinarea lor va fi obligatorie de acum înainte", a declarat Mitsotakis în cadrul unei ședințe de guvern.

"Grecii cu vârsta de peste 60 de ani care nu au fost vaccinați trebuie, până la 16 ianuarie, să se programeze pentru prima doză, în caz contrar vor fi sancționați cu o amendă administrativă de 100 de euro în fiecare lună", a declarat Mitsotakis în fața cabinetului său.

El nu a precizat cum va fi aplicată această măsură. O amendă de 100 de euro reprezintă o parte importantă din pensia medie lunară de 730 de euro.

"(Luarea deciziei) a fost dureroasă, dar simt o responsabilitate mare în a fi alături de cei mai vulnerabili, chiar dacă acest lucru i-ar putea nemulțumi puțin", a spus el.

Luna aceasta, Grecia a interzis persoanelor nevaccinate accesul în spații închise, inclusiv în restaurante, cinematografe, muzee și săli de sport, în condițiile în care bilanțurile zilnice de COVID-19 au atins un nivel record.

Luna aceasta, o altă țară europeană, Austria, a anunțat că vaccinarea anti-covid va deveni obligatorie, măsura declanșând proteste cu zeci de mii de persoane.

Participă la sondajul interactiv Hotnews:

Referințe: