Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE ar putea aproba vaccinurile adaptate pentru a viza noua variantă Omicron în termen de trei până la patru luni, dacă este necesar, a declarat marți șefa agenției, adăugând însă că vaccinurile existente vor continua să ofere protecție, transmite Reuters.

Emer CookeFoto: Francois Walschaerts / AFP / Profimedia images

Vorbind în fața Parlamentului European, directorul executiv al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, a declarat că nu se știe dacă producătorii de medicamente vor trebui să își adapteze vaccinurile pentru a proteja împotriva Omicron, dar că agenția se pregătește pentru această posibilitate.

"Chiar dacă noua variantă devine mai răspândită, vaccinurile pe care le avem vor continua să ofere protecție", a spus ea.

"Dacă va fi nevoie să modificăm vaccinurile existente, am putea fi în măsură să le aprobăm în trei-patru luni. (...) Companiile care își adaptează formulele pentru a include noua secvențiere vor trebui apoi să demonstreze că sistemul de producție funcționează, apoi vor trebui să facă niște teste clinice pentru a vedea dacă acest lucru este confirmat efectiv în practică.â", a declarat Cooke.

Comentariile ei au fost făcute în contextul în care directorul general al producătorului de medicamente Moderna a declanșat marți noi semnale de alarmă pe piețele financiare după ce a avertizat că este puțin probabil ca vaccinurile să fie la fel de eficiente împotriva variantei detectate pentru prima dată în Africa de Sud ca și împotriva versiunii Delta.

Pfizer-BioNTech, Moderna și Johnson & Johnson au demarat lucrul la vaccinuri anti-coronavirus adaptate care să vizeze în mod specific varianta Omicron.