​Lista țărilor unde este confirmată varianta Omicron a coronavirusului crește rapid, marți făcând astfel de anunțuri națiuni precum Japonia, Brazilia sau teritoriul francez Reunion din Oceanul Indian. Piețele financiare s-au ”înroșit”, investitorii fiind îngrijorați de declarații precum cea a OMS, care a spus că noua tulpină Covid-19 aduce un risc foarte mare de creștere a numărului de infecții, sau a șefului Moderna, care a prezis că actualele vaccinuri vor avea un efect redus contra Omicron.

OmicronFoto: Dreamstime

Cele mai noi informații despre evoluția Omicron:

------------------

01.29OMS recomandă persoanelor de peste 60 de ani şi celor vulnerabile să nu călătorească

01.02Brazilia anunţă două cazuri de infectări cu varianta Omicron, primele din America Latină

00.11Bursele au scăzut puternic marţi, după ce Moderna a avertizat că vaccinurile actuale pentru Covid-19 au o eficacitate mai scăzută împotriva variantei Omicron

21.26Atenționare OMS: Interdicțiile de călătorie nu vor împiedica răspândirea Omicron

20.56Ministrul sănătății din Israel: Persoanele vaccinate complet şi cu rapel împotriva Covid ar putea fi protejate în faţa variantei Omicron

16.54 ​Varianta omicron, descoperită în Olanda într-un test făcut cu cinci zile înainte ca Africa de Sud să raporteze noua tulpină a coronavirusului

16.01Universitatea Oxford: Nu există nicio dovadă că vaccinurile nu protejează de formele grave de Covid-19 cu Omicron

15.06 Încă o veste proastă: Tratamentele cu anticorpi ar putea avea probleme contra Omicron / Anunțul, făcut de Regeneron, al cărei produs este aprobat în UE

14.24Incidența Covid a scăzut în Austria și Germania și s-a stabilizat în Olanda

14.02Grecia: Vaccinarea devine obligatorie pentru cei peste 60 de ani / Care este sancțiunea în caz de refuz

12.18Cum a apărut varianta Omicron? De ce acumulează virusul mutații? 8 întrebări despre noua tulpină a coronavirusului și răspunsurile specialiștilor

11.43Șefa Agenției Europene a Medicamentelor: Putem aproba în 3-4 luni un vaccin contra Omicron

11.01 China se așteaptă să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 "fără probleme" și conform programului, în ciuda provocărilor reprezentate de apariția noii variante a coronavirusului , a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian.

"Cred că va reprezenta cu siguranță o anumită provocare pentru eforturile noastre de prevenire și control al virusului, dar cum China are experiență în prevenirea și controlul coronavirusului, cred pe deplin că China va putea găzdui Jocurile Olimpice de iarnă conform programului, fără probleme și cu succes", a declarat Zhao.

Beijingul urmează să organizeze Jocurile între 4 și 20 februarie, fără spectatori străini și cu toți sportivii și personalulu aferent într-un "circuit închis", cu teste zilnice pentru COVID-19.

10.40 Acțiunile europene au scăzut marți dimineață cu peste 1%.

În prima parte a ședințelor de tranzacționare, indicele pan-european STOXX 600 a coborât cu 1,3%, atingând cele mai slabe niveluri din ultimele aproape șapte săptămâni. DAX din Germania, CAC 40 din Franța și FTSE 100 din Marea Britanie au scăzut între 1,1% și 1,5% în primele tranzacții.

Acțiunile petroliere au scăzut cu 1,6%, urmărind o corecție a prețurilor la țiței, în timp ce acțiunile bancare au trecut cu 1,6% în teritoriu negativ, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele peste două luni.

10.11 Anglia a impus utilizarea măștilor de protecție și alte măsuri contra răspândirii Omicron. Începând de marți dimineață, măștile de față sunt obligatorii în mijloacele de transport și în magazine, bănci și saloane de coafură.

Toți călătorii internaționali trebuie să facă un test PCR până la sfârșitul celei de-a doua zile de la sosire și să se autoizoleze până la obținerea rezultatului.

Marea Britanie a raportat până acum 11 cazuri de variantă Omicron și, deși guvernul spune că acest număr va crește, afirmă că este important să se încetinească răspândirea acesteia până când se cunosc mai multe despre tranmisibilitatea variantei și impactul asupra vaccinurilor.

09.38 Japonia a confirmat primul caz de Omicron - surse citate de agenția Kyodo

08.48 Zborul special pentru repatrierea românilor blocați în Africa de Sud a decolat din Johannesburg cu 70 de pasageri la bord / Șapte români nu au reușit să se îmbarce

------------------

Varianta Omicron a coronavirusului este detectată în tot mai multe țări, ceea ce a determinat guvernele să devină neliniștite și să impună restricții stricte de călătorie pentru a încerca să o țină la distanță, în timp ce oamenii de știință se grăbesc să vadă cât de periculoasă este.

Pe măsură ce au apărut cazuri ale acestei variante din Hong Kong până în Australia și din Scoția până în Japonia, mai multe țări au optat pentru impunerea de bariere.

Oamenii de știință spun că ar putea dura săptămâni pentru a determina gravitatea Omicron, care a fost identificat pentru prima dată în Africa de Sud, dar apariția sa a stârnit deja un val de reacții în rândul guvernelor îngrijorate că ar putea împiedica redresarea economică.

Potrivit unor oficiali de rang înalt, se așteaptă ca UE să organizeze un summit pe tema situației la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare, în încercarea de a stabili o abordare comună cu privire la mai multe aspecte, inclusiv dozele de vaccin de rapel.

În pofida avertismentelor că închiderea frontierelor poate avea un efect limitat sau chiar consecințe devastatoare asupra vieților oamenilor, mijloacelor de trai și economiilor, țările care au optat pentru impunerea unor restricții de călătorie mai stricte au argumentat că restricțiile ar oferi timp prețios pentru a analiza varianta.

Profesorul Salim Abdool Karim, un expert sud-african în boli infecțioase, a declarat că Omicron pare să fie mai transmisibil, inclusiv în rândul persoanelor vaccinate, dar că este prea devreme pentru a spune dacă este mai virulent.

Mai mulți experți au sugerat că noua variantă ar putea fi mai contagioasă, dar ar putea produce simptome mai ușoare.

Africa de Sud a criticat puternic restricțiile pe care un număr tot mai mare de țări le-au impus în ceea ce privește călătoriile din regiune. Președintele Cyril Ramaphosa a declarat că a fost pedepsită pe nedrept pentru că a detectat varianta din timp.

Organizația Mondială a Sănătății a transmis că orice creștere a numărului de cazuri ar putea avea consecințe grave, dar a precizat că încă nu a fost raportat niciun deces legat de Omicron.

Directorul general al organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că situația rămâne "periculoasă și precară".

Această agenție ONU a îndemnat cele 194 de state membre ale sale să accelereze vaccinarea categoriilor cu prioritate ridicată.

"Omicron prezintă un număr fără precedent de mutații de vârf, dintre care unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potențial asupra traiectoriei pandemiei. Riscul global global legat de noua variantă ... este evaluat ca fiind foarte ridicat", a precizat agenția".

Referințe:

FOTO Casimirokt | Dreamstime.com