Directorul executiv al Moderna a estimat că vaccinurile existente vor fi mult mai puțin eficiente în combaterea Omicron decât tulpinile anterioare de Covid-19 și a avertizat că va dura luni de zile până când companiile farmac vor putea fabrica pe scară largă noi vaccinuri specifice variantei.

Stephane BancelFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Stéphane Bancel a declarat că numărul mare de mutații la nivelul proteinei spike al Omicron, pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane, și răspândirea rapidă a variantei în Africa de Sud, sugerează că actuala serie de vaccinuri ar putea fi modificată anul viitor.

"Nu există nicio lume, cred, în care [eficacitatea] să fie la același nivel ... pe care l-am avut cu Delta", a declarat Bancel pentru Financial Times într-un interviu acordat la sediul companiei din Cambridge, Massachusetts.

Oamenii de știință spun că ”nu va fi bine”

El a adăugat: "Cred că va fi o scădere a efectului. Doar că nu știu cât de mult, pentru că trebuie să așteptăm datele. Dar toți oamenii de știință cu care am vorbit ... sunt de părere că 'nu va fi bine΄".

Declarațiile directorului executiv al Moderna vin în contextul în care alți experți în sănătate publică și politicieni au încercat să adopte un ton mai optimist în ceea ce privește capacitatea vaccinurilor existente de a conferi protecție împotriva Omicron.

Luni, Scott Gottlieb, director al Pfizer și fost comisar al Administrației americane pentru alimente și medicamente, a declarat pentru CNBC: "Există un grad rezonabil de încredere în cercurile de vaccinuri că [cu] cel puțin trei doze ... pacientul va avea o protecție destul de bună împotriva acestei variante".

Experții credeau că o astfel de variantă va apărea peste un an-doi

Joe Biden a declarat ulterior că Omicron este "un motiv de îngrijorare, nu un motiv de panică", adăugând că experții medicali ai guvernului "consideră că vaccinurile vor continua să ofere un anumit grad de protecție împotriva bolilor grave".

Cu toate acestea, Bancel a declarat că oamenii de știință sunt îngrijorați deoarece 32 dintre cele 50 de mutații din varianta Omicron se află pe proteina spike, pe care se concentrează actualele vaccinuri pentru a stimula sistemul imunitar al organismului uman în vederea combaterii Covid-19.

Majoritatea experților credeau că o astfel de variantă cu un grad ridicat de mutație nu va apărea decât peste unul sau doi ani, a adăugat Bancel.

Un miliard de doze cu un nou vaccin până la vară? Sigur!

Moderna și Pfizer lucrează acum la noi vaccinuri care să vizeze varianta Omicron, despre care Organizația Mondială a Sănătății a declarat că prezintă un "risc foarte ridicat".

Bancel a declarat că datele care oferă indicii despre modul în care vaccinurile existente se comportă împotriva variantei Omicron și dacă aceasta provoacă boli grave, ar trebui să fie disponibile în termen de două săptămâni.

Dar a precizat că va dura câteva luni până când un vaccin specific Omicron va putea fi produs la scară largă și a sugerat că ar putea fi cazul să se administreze, între timp, boostere cu eficiență mare persoanelor în vârstă sau persoanelor cu un sistem imunitar compromis.

"[Moderna] și Pfizer nu pot scoate un miliard de doze săptămâna viitoare. E imposibil. Dar am putea obține miliardul de doze până la vară? Sigur!", a declarat Bancel, care a prezis că Moderna ar putea face un total de 2 miliarde-3 miliarde de doze în 2022.

Dar el a precizat că ar fi riscant să mute întreaga capacitate de producție a Moderna către un vaccin ce țintește Omicron într-o perioadă în care alte variante sunt încă în circulație.

Referințe: