Omul de știință britanic care a condus cercetările asupra vaccinului împotriva coronavirusului Oxford/AstraZeneca a declarat sâmbătă că un nou ser ar putea fi dezvoltat „foarte rapid” împotriva variantei Omicron, relatează AFP.

Mutatii coronavirusFoto: Freepik

Profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, a considerat „foarte puțin probabil” ca această nouă variantă să se răspândească puternic în cadrul populației vaccinate, „cum am văzut anul trecut” cu varianta Delta.

Dar dacă s-ar întâmpla, „ar fi posibil să acționăm foarte repede”, a spus el pentru BBC, pentru că „procesele de dezvoltare a unui nou vaccin sunt din ce în ce mai bune”.

El crede, totuși, că vaccinurile actuale ar trebui să funcționeze împotriva noii tulpini considerate „îngrijorătoare” de către OMS, dar că acest lucru va fi sigur doar în săptămânile următoare.

Niciun caz al variantei Omicron nu a fost încă detectat în Regatul Unit, una dintre țările din Europa cele mai îndoliate din cauza virusului, cu peste 144.500 de morți. Cu toate acestea, guvernul a anunțat joi restricții severe pentru pasagerii din șase țări africane, inclusiv Africa de Sud, unde a fost detectată varianta pentru prima dată.

În Europa, un caz legat de varianta Omicron a fost descoperit până acum în Belgia și altul în Germania. Cehia de asemenea a spus că a identificat un posibil caz de infectare cu noua tulpină.

61 de persoane care au aterizat la Amsterdam cu două curse din Africa de Sud au fost testate pozitiv pentru Covid-19, iar autoritățile olandeze au anunțat că sâmbătă dimineața fac analize suplimentare pentru a stabili dacă vreunul dintre aceste cazuri are legătură cu noua variantă a coronavirusului Omicron.

Aceasta din urmă a fost identificată și în Malawi, în Israel, la o persoană care a venit Malawi, Botswana și Hong Kong.

Într-un comunicat, AstraZeneca a declarat că a „dezvoltat, în strânsă colaborare cu Universitatea din Oxford, o platformă vaccinală care ne permite să răspundem rapid la noile variante care pot apărea”. Compania farmaceutică britanică a anunțat că „făcea deja cercetări în locurile în care a fost identificată varianta”.

Producătorii de vaccinuri Pfizer / BioNTech, Moderna și Novavax și-au exprimat, de asemenea, încredere în capacitatea lor de a combate tulpina Omicron.

Citește și:

Moderna va dezvolta o doză de rapel specifică pentru varianta Omicron a coronavirusului

Vaccinurile sunt încă eficiente împotriva formelor grave de Covid provocate de noua variantă de a coronavirusului - cercetător sud-african