Doar 27% dintre profesioniştii din domeniul sanitar din Africa au fost vaccinaţi cu schemă completă împotriva Covid-19, a estimat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Vaccinare in AfricaFoto: Image Point FR-NIH-NIAID / BSIP / Profimedia Images

Această situaţie „lasă fără protecţie cea mai mare parte a personalului din prima linie împotriva pandemiei”, a adăugat biroul regional pentru Africa al OMS într-un comunicat difuzat la finalul unei conferinţe de presă săptămânale, scrie Agerpres.

„Majoritatea angajaţilor în sănătate din Africa nu sunt încă vaccinaţi şi rămân în mod periculos expuşi la forme grave” ale bolii, a avertizat Matshidiso Moeti, directoarea regională a OMS pentru Africa.

Potrivit OMS, „este primordial ca angajaţii din sănătate să beneficieze de o acoperire vaccinală solidă, nu doar pentru propria protecţie, ci şi pentru protecţia pacienţilor şi pentru ca sistemul de sănătate să continue să funcţioneze într-o perioadă de extremă necesitate”.

„Penuria personalului din sănătate din Africa este acută şi profundă”, a amintit ea, precizând că 16 ţări din regiune au mai puţin de un profesionist sanitar la 1.000 de locuitori.

„Ţinând cont de recrudescenţa cazurilor în Africa la care ne putem aştepta după sărbătorile de final de an, ţările trebuie să accelereze de urgenţă administrarea vaccinurilor în rândul personalului din sănătate”, a declarat Moeti.

„În Africa, am depăşit treptat problemele de aprovizionare cu doze de vaccin. Nu este momentul să lăsăm neîncrederea în ceea ce priveşte vaccinurile să ne pună beţe în roate”, adăugat ea.

Potrivit OMS, „după aproape patru luni cu o scădere susţinută, numărul cazurilor de Covid-19 în rândul populaţiei generale s-a stabilizat în Africa”.

„Pentru prima dată de la vârful celui de-al treilea val în august, numărul de cazuri a crescut în Africa Meridională cu peste 48% în cursul săptămânii care s-a încheiat pe 21 noiembrie în comparaţie cu săptămâna precedentă”, a precizat organizaţia.

OMS precizează că un studiu mondial recent, care include 22 de ţări în principal cu venituri ridicate, arată că peste 80% din personalul lor sanitar este vaccinat cu schemă completă.