„Probabil că la sfârșitul iernii, așa cum se spune în mod cinic uneori, aproape toți cei din Germania vor fi vaccinați, vindecați sau morți”, a spus Spahn citat de piublicația TheLocal.de dând vina pe „varianta Delta, foarte contagioasă” și apelând la cetățeni: „De aceea recomandăm atât de urgent vaccinarea”.

Piața de Crăciun din Marienplatz, o amintireFoto: LianeM/Shutterstock.com

Severa avertizare vine în situația în care Germania se străduie să frâneze o creștere-record a infectărilor cu coronavirus în ultimele săptămâni, spitalele sunând alarma copleșirii unităților de terapie intensivă.

În ciuda accesului larg la vaccinuri gratuite, doar 68% din populația Germaniei este vaccinată complet, nivel despre care experții spun că este insuficient pentru a ține pandemia sub control. Aproape 100.000 de oameni au murit până acum, numărul zilnic fiind de câteva zeci. „Avem o situație foarte, foarte dificilă în spitale”, a spus Spahn.

Săptămâna trecută, Germania a anunțat restricții mai severe pentru a stăvili ferocele val al patrulea de Covid. În regiunile cu rate mari de spitalizare, cei nevaccinați nu au acces în spații publice ca săli de sport, cinematografe și în interiorul restaurantelor. Salariaților li se cere să revină acasă cât mai repede după muncă, iar toți cei care merg la lucru trebuie să dovedească că s-au vaccinat/vindecat sau că au un test negativ recent – sistem cunoscut ca ”3G”. Aceleași reguli sunt impuse pentru transportul public.

Unele din cele mai greu lovite regiuni, ca Bavaria și Saxonia, au mers mai departe, anulând evenimente ca piețele de Crăciun și interzicând accesul nevaccinaților în spațiile publice neesențiale.

Toți cei vaccinați sunt impulsionați să facă un booster ca să combată eficacitatea în scădere a vaccinului după șase luni.

Decizia lui Spahn de a limita la 30 de doze numărul de vaccinuri Pfizer/BioNTech pe care le pot comanda săptămânal doctorii este într-o dezbatere aprinsă. Ministrul sănătății a spus că vor fi disponibile doze „nelimitate” de vaccin Moderna „la fel de eficace”, pentru a compensa deficitul.

Vaccinuri obligatorii?

S-a aprins și dezbaterea dacă Germania ar trebui să urmeze exemplul Austriei și să facă vaccinarea obligatorie. Spahn, care este responsabil până la instalarea unui nou guvern, a spus că rămâne „sceptic” în privința obligativității. Dar expertul Karl Lauterbach de la social-democrații de centru-stânga care au câștigat alegerile a spus că „nu o mai poate exclude” și că ar putea fi de neevitat ca să fie învinsă varianta Delta.

Premierul bavarez Markus Soeder a împărtășit opinia, ca și alți politiceni de seamă. Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarei Angela Merkel, a spus că este „util” să existe măcar o discuție cu privire la vaccinurile obligatorii. Dar a subliniat că decizia va reveni noului guvern.

Lideri din 16 state federale au spus că doresc ca legislația să prevadă vaccinarea obligatorie anti-Covid pentru cei care lucrează în sistemul de sănătate și cei care îngrijesc persoane în vârstă sau vulnerabile.