Aproximativ 43% din noile cazuri de COVID-19 înregistrate în Israel în ultima săptămână sunt în rândul copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani, relatează Jerusalem Post.

Test de salivaFoto: Bruno Bebert / Bestimage / Profimedia Images

Autoritățile israeliene au raportat miercuri 603 noi infecții cu coronavirusul înregistrate în ultimele 24 de ore, în ușoară creștere față de cele 558 din ziua anterioară și 517 în ziua premergătoare acesteia.

Israelul are în prezent în jur de 6.500 de cazuri active după ce numărul acestora scăzuse până la 5.000 săptămâna trecută.

Rata de reproducere R0 a coronavirusului - numărul mediu de persoane infectate de un singur purtător al SARS-CoV-2 - a crescut la 1,08, considerându-se că un virus se răspândește când valoarea este peste 1.

Echipa de experți a guvernului israelian s-a reunit marți noaptea pentru a discuta situația. Profesorul Salman Zarka, coordonatorul eforturilor de combatere a pandemiei în Israel, a avertizat că autoritățile ar putea fi nevoite să declare un al cincilea val al pandemiei dacă rata R0 continuă să crească.

Mai mulți experți medicali i-au avertizat de asemenea pe miniștri că Israelul se confruntă cu o creștere reală a numărului de cazuri. Experți de la Universitatea Ebraică din Ierusalim afirmă că țara s-ar putea confrunta din nou cu o situație în care ar putea 2.500 de cazuri pe zi în luna decembrie.

Însă ei și-au exprimat încrederea că creșterea ratei de vaccinare va duce la evitarea acestui scenariu.

Vaccinarea anti-Covid a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani

Premierul Naftali Bennett a anunțat că toți elevii trebuie testați pentru coronavirus cu un test antigen înainte de a se întoarce la școală după sărbătoarea Hanuka, la fel cum s-a întâmplat înainte de începerea anului școlar.

Acesta a declarat de asemenea că dacă există îngrijorări specifice că anumite evenimente din timpul sărbătorii sunt sursa unor focare, ele vor fi oprite.

Dată fiind situația, cabinetul a decis că restricțiile rămase în vigoare, precum limitele de capacitate impuse în interiorul restaurantelor și barurilor și obligativitatea prezentării certificatului Covid, vor fi prelungite pentru două săptămâni.

Autoritățile israeliene speră că noua campanie de vaccinare anti-Covid a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani și administrarea unui număr suplimentar de un milion de doze „booster” vor opri noul val de infecții.