Neurologul Oibek Turgunhujaev a declarata că pacienții care au fost bolnavi de COVID-19 şi s-au vindecat se plâng de dureri în tot corpul, fără o localizare constantă. De obicei, durerea care migrează în corp este însoțită de oboseală crescută și tulburări de somn, relatează Ria Novosti, potrivit Rador.

Terapie Intensiva COVID-19Foto: Profimedia Images / Cecilia Fabiano / LaPresse

Oibek Turgunhujaev este neurologul şef al reţelei de clinici Semeinaia din Rusia şi cercetător principal în cadrul Ministrului Sănătății din Rusia. Potrivit monitorizării efectuate în cadrul unui studiu, aproape zece la sută dintre pacienţii care și-au revenit după un episod de COVID-19 se plâng de acest simptom. De obicei, durerea care migrează în corp este însoțită de oboseală crescută și tulburări de somn. Durerea indicată de aceste semne se numete fibromialgie.

"Aceasta este o boală ce provoacă dureri care migrează la nivelul ganglionilor limfatici, la nivelul articulațiilor, la extremitățile brațelor și picioarelor. Pacienții se plâng și de oboseală, tulburări de somn, de senzaţia de ''ceață în cap", a remarcat neurologul. O persoană cu sindromul de durere în tot corpul trebuie să consulte un medic. Dacă starea sa nu poate fi explicată printr-o reacție inflamatorie, atunci aceasta poate fi cauzată de disfuncții ale sistemului nervos, a mai spus Turgunhujaev. Cel mai probabil, aceste dureri sunt asociate cu o infecție, a adăugat neurologul. Coronavirusul crește riscul de nașterea unui copil mort la femeile însărcinate, susţin oamenii de știință.

'

'Există centre în creier care asigură o reacţie, un răspuns analgezic. Când lovim noptiera cu degetul mic, ne doare, dar după un timp acest sentiment dispare, pentru că funcționează sistemul de calmare a durerii. După COVID-19, acest sistem s-ar putea să nu mai funcționeze'', a avertizat neurologul. Pacienții cu dureri migratoare pot fi tratați atât cu un tratament medicamentos, cât și cu metode non-medicamentoase.

''Tratamentul acestor afecțiuni constă în utilizarea de medicamente ce vizează durerea neuropată. Folosim, de fapt, două grupe de medicamente: antiepileptice și antidepresive, care au efecte analgezice. În unele situații, completăm terapia cu intervenții non-medicamentoase precum terapie cu exerciții fizice și psihoterapie pentru durerea cronică", - a concluzionat Oibek Turgunhujaev, într-un interviu. Vaccinarea rămâne cea mai sigură formă de protecție. Potrivit ministrului sănătății din Rusia, Mihail Murașko, proporția celor vaccinați în rândul pacienților COVID-19 nu depășește patru la sută, în timp ce marea majoritate a pacienților din spitalele din Rusia sunt nevaccinați. La sfârșitul lunii septembrie, OMS a anunțat că există o legătură strânsă între mortalitatea cauzată de SARS-CoV-2 şi refuzul imunizării preventive.