Persoanele care s-au vaccinat împotriva coronavirusului cu cele două doze ale vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer/BioNTech în lunile ianuarie și februarie au avut o probabilitate cu 51% mai mare de a contracta coronavirusul în luna iulie comparativ cu cei care s-au vaccinat în martie sau aprilie, potrivit unui nou studiu major realizat în Israel și citat de Jerusalem Post.

Vaccinare cu Pfizer in IsraelFoto: Ahmad Gharabli / AFP / Profimedia Images

Echipa de cercetători de la Institutul Kenyon din Ierusalim (KI) și de la Centrul de Cercetare și Inovare Maccabi din Tel Aviv (KSM) a realizat un studiu retrospectiv de cohortă care a comparat incidența infecțiilor în rândul persoanelor care s-au inoculat anti-Covid la începutul campaniei de vaccinare din Israel (ianuarie și februarie) și printre cei care s-au vaccinat două luni mai târziu (martie și aprilie).

Studiul publicat în revista Nature a analizat peste 1,3 milioane de fișe medicale ale unor persoane imunizate cu vaccinul Pfizer/BioNTech.

Riscul infecției a fost semnificativ mai mare pentru persoane în funcție de cât de devreme s-au vaccinat, fiind observat și un trend de risc mai ridicat de spitalizare.

Cercetătorii afirmă că rezultatele sunt consecvente cu alte studii făcute asupra acestui subiect, acestea arătând la rândul lor un declin al nivelurilor de anticorpi și compușilor din sistemul imunitar la 4-6 luni după vaccinare.

Eficacitatea vaccinului Pfizer scade pentru toate categoriile de vârstă

Mai mult, vârsta persoanelor nu a avut niciun efect asupra scăderii eficacității vaccinului, adică protecția oferită de acesta a scăzut pentru toată lumea, nu doar în cazul vârstnicilor.

„Eficacitatea vaccinului scade pentru toată lumea, potrivit studiului”, afirmă dr. Barak Mizrahi, coordonatorul cercetării.

Israelul a fost prima țară din lume care a demarat administrarea celei de-a treia doze „booster” anti-Covid în luna iulie, decizând ulterior vaccinarea cu aceasta pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, spre deosebire de numeroase alte țări și contrar recomandării Organizației Mondiale a Sănătății.

Peste patru milioane de israelieni au fost imunizați până în prezent cu doza „booster”, rezultatul fiind o scădere semnificativă a ratei infecțiilor.

Mizrahi spune că eficacitatea vaccinului Pfizer a scăzut tot mai accentuat cu cât a trecut mai mult timp de la a doua doză, însemnând că persoanele care s-au vaccinat în ianuarie au prezentat un risc mai mare de a contracta coronavirusul decât cei inoculați în februarie, șamd.

Studiul a fost făcut în perioada în care noua variantă Delta mai infecțioasă a coronavirusului se răspândea vertiginos în Israel, mulți speculând încă de atunci că aceasta ar fi responsabilă de recrudescența cazurilor în Israel.

Însă Mizrahi spune că noul studiu arată că varianta Delta a reprezentat probabil un factor mai puțin important decât s-a crezut dar că acest lucru nu a fost confirmat încă.

Va oferi a treia doză „booster” o imunitate mai de durată?

Mizrahi spune că este dificil de spus în acest moment. Date foarte preliminare colectate de diferite studii arată că nivelurile de anticorpi scad și după varianta „booster”.

Însă cercetătorul israelian amintește că nivelurile de anticorpi nu sunt singurul factor când vine vorba de imunitate și că oficialii vor trebui să analizeze dacă numărul de infecții va începe din nou să crească pentru a-și ajusta politicile de vaccinare.

„Nu cred că ne va lua atât de mult timp să aflăm”, concluzionează dr. Barak Mizrahi.

Citește și: