Ministrul francez al internelor a declarat marți că situația rămâne în continuare „foarte dificilă” în Guadelupa, un departament de peste mări al Franței din Caraibe, după ce proteste violente au izbunit pe insula tropicală ca urmare a impunerii de restricții anti-Covid de către guvernul de la Paris, relatează Reuters.

Violente extreme in GuadelupaFoto: Lara Balais / AFP / Profimedia Images

Violențele au continuat în pofida apelului la calm făcut de premierul francez Jean Castex, diagnosticat cu COVID-19 luni seara.

„Încă există scene de violență extremă, asupra forțelor poliției trăgându-se cu muniție letală”, a declarat marți ministrul de interne Gerald Darmanin.

O grevă generală a intrat în a doua sa săptămână luni și numeroase magazine au rămas închise după a treia noapte de jafuri generalizate, în pofida faptului că Darmanin a anunțat că 200 de polițiști suplimentari au fost desfășurați duminică pentru a ține lucrurile sub control.

Ministru francez pentru teritoriile de peste mări Sebastien Lecornu a anunțat la postul de televiziune France 2 că el și o parte a membrilor guvernului se vor deplasa în Guadelupa pentru a examina situația.

Vaccinarea anti-Covid obligatorie a generat nemulțumiri profunde în rândul unei populații de descendenți ai sclavilor care au muncit pe plantațiile de zahăr franceze.

În timpul secolului XX numeroși locuitori ai insulei au fost expuși sistematic la pesticide toxice folosite pe plantațiile de banane.

Sindicatele au demarat greve și pe insula Martinica învecinată.

Caraibele au fost la rândul lor afectate de un nou val de infecții cu COVID-19 care a dus la impunerea unor măsuri de carantină, anularea zborurilor și copleșirea spitalelor, tocmai când turismul începea să dea semne de revenire.