Autorităţile sanitare canadiene au anunţat vineri că permit utilizarea vaccinului anti-Covid-19 al Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani.

Coronavirus copiiFoto: Freepik

„După o analiză ştiinţifică independentă și completă, Ministerul Sănătăţii a determinat că avantajele acestui vaccin pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani sunt mai mari decât riscurile”, a anunţat ministerul într-un comunicat, potrivit AFP și Agerpres.

Dozajul de vaccin pentru copiii între 5 şi 11 ani a fost redus la 10 micrograme pe injecţie, de trei ori mai puţin decât doza standard. Injecţiile vor trebui să fie făcute "la interval de trei săptămâni", a precizat Ministerul Sănătăţii canadian, care nu a dezvăluit deocamdată data la care va începe campania de vaccinare.

În timpul testelor clinice, răspunsul imunitar al copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani a fost comparabil cu cel al persoanelor între 16 şi 25 de ani. Vaccinul a fost eficient în proporţie de 90,7% pentru a preveni COVID-19 la copiii între 5 şi 11 ani şi nu a fost înregistrată nicio reacţie adversă gravă.

Alianţa Pfizer/BioNTech a depus cererea sa de autorizare pe 18 noiembrie, sprijinindu-se pe date ale unor teste întreprinse asupra a 2.268 de copii din segmentul de vârstă menţionat.

Pe plan global, un mic număr de ţări, printre care Israel şi SUA, au autorizat până acum vaccinul Pfizer/BioNTech pentru copii. China, Emiratele Arabe Unite, Cambodgia şi Columbia au început de asemenea să vaccineze copiii sub 12 ani, însă cu vaccinuri din China.