Cu cel mai mare număr de decese pe zi din lume de câteva săptămâni, Rusia este copleșită de evenimente. Autoritățile federale recunosc că au evaluat greșit situația, relatează Courrier International, potrivit Rador.

Dmitri PeskovFoto: Agerpres/AP

"Nu vedem sfârșitul", a recunoscut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, miercuri dimineață, 17 noiembrie, la o conferință de presă, citată de tabloidul "Moskovski Komsomoleţ". "La început am crezut că pandemia se va încheia în decurs de șase luni până la un an. Ne-am înșelat în calculele noastre".

Marți, 16 noiembrie, Agenția Federală de Monitorizare a Consumatorului (Rospotrebnadzor) a anunțat extinderea regulilor de sănătate profilactice împotriva răspândirii coronavirusului, prevăzând purtarea măștilor și restricții de călătorie pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani până în 2024.

Comentând întârzierea acestei decizii, purtătorul de cuvânt a considerat că este vorba despre o măsură "pur tehnică". "Acest lucru va evita reînnoirea constantă a timpului suplimentar. O putem anula oricând, dacă pandemia se potolește înainte", a ținut să liniștească el.

Pe 16 noiembrie, Rusia a doborât un nou record zilnic de decese de la începutul pandemiei: 1.247, conform datelor Centrului Operațional Federal de Luptă împotriva Covid-19, cu șapte mai multe decât cu o zi înainte, iar acest număr a continuat să crească din septembrie. Numărul total de decese se ridică acum la 259.084, ceea ce corespunde locului patru în lume după Statele Unite, Brazilia, India și Mexic.

Pe de altă parte, cazurile de contaminare scad pentru a șasea zi consecutiv, precizează cotidianul "Kommersant", situându-se la 36.626 pe 17 noiembrie. Orașele cele mai afectate atât de numărul de cazuri, cât și de numărul deceselor rămân cele două capitale: Moscova și Sankt Petersburg.

Pe 12 noiembrie, guvernul a depus un proiect de lege privind un sistem unic de coduri QR în Duma Federală. Așa cum a explicat "Kommersant", în cazul în care va fi adoptat, începând cu 1 februarie 2022, cetățenii ruși vor trebui să îl prezinte, dacă doresc să viziteze situri culturale, restaurante și magazine neesenţiale.