Cocktailul de anticorpi realizat de AstraZeneca ca tratament preventiv pentru persoanele neinfectate care nu răspund bine la vaccinuri oferă protecție de 83% după șase luni, relatează Reuters.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

Terapia, numită AZD7442 sau Evusheld, a arătat anterior că oferă o protecție de 77% împotriva unei forme simptomatice de Covid după trei luni, potrivit unui studiu clinic din august.

Compania anglo-suedeză a spus de asemenea că într-un studiu separat pe pacienți cu forme ușoare spre medii de Covid o doză mai mare de AZD7442 reduce riscul agravării simptomelor cu 88% atunci când tratamentul este administrat în primele trei zile de simptome.

Tratamentul este administrat prin injecție în braț.

Cele mai recente rezultate ar putea poziționa AstraZeneca, la fel ca rivalul Pfizer, ca viitor furnizor atât de vaccinuri, cât și de tratamente împotriva COVID-19, AstraZeneca afirmând că „avantajul real” al terapiei este ca tratament preventiv.

Pfizer a prezentat date promițătoare de eficacitate cu privire la tratamentul COVID-19, care poate fi administrat mai ușor decât injecțiile, și este, de asemenea, un furnizor principal de vaccinuri cu partenerul BioNTech.

„Aceste noi date se adaugă la cantitatea tot mai mare de dovezi care susțin potențialul AZD7442... Progresăm în cererile de reglementare în întreaga lume și așteptăm cu nerăbdare să oferim o nouă opțiune importantă împotriva SARS-CoV-2 cât mai repede posibil”, a declarat vicepreședintele executiv AstraZeneca, Mene Pangalos, referindu-se la coronavirusul care provoacă COVID-19.

Grupul a cerut luna trecută aprobarea medicamentului de către autoritățile americane și europene.

Anticorpii monoclonali de la Regeneron, Lilly și GSK-Vir au fost aprobați de autoritățile de reglementare din SUA pentru tratarea pacienților cu COVID-19 nespitalizați.

AZD7442 conţine anticorpi de laborator concepuţi să rămână în organism luni întregi pentru a ţine sub control virusul în caz de infecţie. În schimb, un vaccin se bazează pe un sistem imunitar intact pentru a dezvolta anticorpii vizaţi şi celule de combatere a infecţiilor.

Deși poate fi văzută ca o alternativă potențială la vaccinuri, medicamentele cu anticorpi costă mult mai mult, ceea ce poate limita utilizarea lor la grupurile cu risc ridicat.

Cocktailurile cu anticorpi costă de obicei peste 1.000 USD per doză, în timp ce vaccinurile anti-COVID-19 s-au vândut în medie între 3 și 30 USD per doză. AstraZeneca nu a oferit detalii despre preț.

Este urmărită protecția pe termen lung

AstraZeneca a spus că tratamentul injectabil este menit în primul rând să ajute persoanele imunocompromise și expuse riscului, dar la un moment dat ar putea beneficia un grup mai larg de persoane, cum ar fi personalul militar sau pasagerii navelor de croazieră. Acesta va fi administrat în plus față de vaccinuri, a spus compania.

Compania a adăugat că se consideră că aproximativ 2% din populația globală răspunde inadecvat la un vaccin COVID-19.

Pentru studiul AstraZeneca PROVENT, aproape 5.200 de participanți fără infecție au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri, un voluntar primind un placebo ineficient fără să știe pentru fiecare doi care au primit Evusheld.

Participanții erau expuși riscului de a suferi forme severe de Covid dacă erau infectați sau erau imunocompromiși, ceea ce înseamnă că erau în îngrijire pentru cancer sau primeau medicamente din cauza unei boli autoimune sau a unui transplant de organ.

Voluntarii din studiu nu au fost vaccinați, deși grupurile cu risc ridicat au fost prioritizate în campaniile globale de vaccinare. Oricine a optat pentru vaccinare în timpul studiului a fost exclus din analiză.

Voluntarii vor fi monitorizați timp de 15 luni pentru a oferi dovezi de protecție de durată.

Terapii similare

Terapii similare cu această clasă de medicamente numită anticorpi monoclonali sunt dezvoltate de companiile Regeneron, Eli Lilly şi GlaxoSmithKline, cu partenera Vir.

Aceste terapii sunt aprobate pentru utilziarea de urgenţă în Statele Unite pentru tratarea formelor uşoare şi moderate de Covid-19.

Tratamentul Regeneron a arătat o protecţie de 72% împotriva infecţiei simptomatice în prima săptămână şi 93% după aceea.

GSK-Vir a prezentat o reducere de 79% a riscului de spitalizare sau deces din orice cauză, în timp ce terapia Eli Lilly a arătat o reducere de 70% a încărcăturii virale în ziua a şaptea, comparativ cu placebo.

La rândul său, Merck subliniază comoditatea utilizării comprimatului său anti-Covid-19, care reduce riscul de a ajunge la spital sau de a muri cu 50% într-un studiu clinic cu pacienţi cu boala în stadiu incipient, care au avut cel puţin un factor de risc.

Citește și: