Guvernul rus a spus vineri că a depus la Parlament două proiecte care vor introduce obligativitatea pașapoartelor snaitare pentru a avea acces la restaurante și transportul public, în contextul unui nou val de cazuri de coronavirus, relatează Moscow Times.

Coronavirus RusiaFoto: Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia

Cu peste 8,9 milioane de cazuri înregistrate de la începutul pandemiei, Rusia este una dintre țările cele mai afectate din lume, iar un val devastator din această toamnă a dus la înregistrarea unor noi redcorduri de infecții și decese.

Noua legislație are ca scop creșterea ratelor scăzute de imunizare din Rusia, pe fondul puternicului sentiment anti-vaccinare.

Rusia administrează mai multe vaccinuri locale, inclusiv Sputnik V, dar doar aproximativ o treime din populație este complet inoculată.

De la 1 februarie, cei care doresc să viziteze locuri publice precum baruri și restaurante vor trebui să demonstreze că au fost vaccinați, s-au vindecat de Covid sau au afecțiuni care îi împiedică să se vaccineze.

Măsura va fi în vigoare până la 1 iunie 2022.

Nu vor fi necesare pașapoartele sanitare pentru a vizita farmaciile și magazinele esențiale.

De la 1 februarie, rușii care doresc să călătorească cu avioane și trenuri vor trebui, de asemenea, să prezinte coduri QR, potrivit unui al doilea proiect de lege înaintat parlamentului. Călătorii străini vor trebui, de asemenea, să prezinte pașapoarte sanitare.

O serie de regiuni rusești au introdus deja cerința de a prezenta dovada vaccinării pentru a vizita restaurante, cafenele și centre comerciale.