Oficiali din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au precizat vineri că speră să convoace în curând o şedinţă pentru a stabili recomandări de utilizare a pilulelor antivirale contra COVID-19, adăugând că acestea oferă noi perspective ''foarte atractive'' pentru tratamentul clinic, informează Reuters.

MolnupiravirFoto: Soumyabrata Roy / Zuma Press / Profimedia Images

Marea Britanie a devenit prima ţară care a autorizat, la începutul acestei luni, utilizarea unei pastile antivirale pentru tratarea COVID-19. Janet Diaz, coordonatoarea echipei clinice însărcinate cu răspunsul anti-COVID-19 din cadrul OMS, a precizat că o reuniune a grupului pentru redactarea recomnadărilor va lua în considerare pastilele anti-COVID-19 la următoarea şedinţă, care va avea loc peste trei săptămâni.

Un alt oficial al OMS, Mike Ryan, a spus că descoperirile preliminare referitoare la pilule sunt '' foarte, foarte binevenite'' adăugând că ''un proces minuţios'' nu este necesar pentru ca tratamentul să devină disponibil la scară mai largă.

''În mod clar, a dispune de o a doua abordare pentru tratarea celor care se infectează este foarte plăcut şi să poţi salva vieţi în acest fel este de asemenea foarte plăcut'', a spus el, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, Pfizer Inc a anunţat că pilula sa experimentală pentru tratarea COVID-19 a redus cu 89% riscul de spitalizare sau deces în cazul adulţilor cu risc de a dezvolta o formă severă a bolii.

Uniunea Europeană negociază cu Merck și Pfizer posibile contracte de furnizare a medicamentelor lor experimentale anti-Covid, a spus un oficial UE pentru Reuters, care a adăugat că discuțiile cu Merck sunt mai avansate.

Ambii producători de medicamente din SUA au dezvoltat pastile antivirale care au demonstrat o eficacitate promițătoare în studiile efectuate pe adulți cu COVID-19 care prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire gravă, cu Pfizer la 89% și Merck în jur de 50%.

Discuțiile cu Merck sunt mai avansate, deoarece a început deja să trimită date către autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană, a spus oficialul UE familiarizat cu discuțiile, dar a cerut să rămână anonim, întrucât negocierile sunt confidențiale.