Parlamentul Letoniei a votat vineri să le retragă dreptul de vot al legiuitorilor care refuză să se vaccineze anti-Covid și să le interzică prezența în plen, relatează Reuters.

Parlamentul LetonieiFoto: Dylan Becksholt / Alamy / Profimedia Images

Letonia, țară care are una din cele mai scăzute rate ale vaccinării anti-Covid din Uniunea Europeană, a fost primul stat al blocului comunitar care a reintrodus carantina în această toamnă după ce o creștere vertiginoasă a infecțiilor cu coronavirusul a amenințat să îi copleșească sistemul sanitar.

Restricțiile impuse parlamentarilor ce refuză să se vaccineze, care includ penalități salariale, au fost susținute de 62 din cei 100 de locuitori. Ele urmează să intre în vigoare de luni și vor dura până la jumătatea lui 2022.

Televiziunea de stat de la Riga a relatat că 9 parlamentari au respins vaccinarea anti-Covid.

Janis Rancans, inițiatorul proiectului legislativ, a declarat că măsura este necesară pentru a promova încrederea populației în politicile de combatere a pandemiei luate de autorități.

Letonia, țară cu o populație de aproximativ 1,9 milioane de locuitori, a înregistrat 237.765 de infecții cu coronavirusul și 3.646 de decese cauzate de COVID-19 de la izbucnirea pandemiei.