Norvegia va reintroduce restricții anti-Covid la nivel național în contextul creșterii numărului de cazuri, în special prin autorizarea municipalităților să folosească pașaportul sanitar, a anunțat vineri guvernul, relatează AFP.

Oslo, NorvegiaFoto: Jorge Franganillo / Flickr

Țara scandinavă, care și-a ridicat toate restricțiile la sfârșitul lunii septembrie, va propune și o a treia doză de vaccin pentru cei de peste 18 ani, a anunțat premierul Jonas Gahr Støre, excluzând totuși izolările sau măsurile drastice.

„Guvernul vrea să introducă noi măsuri la nivel național pentru a limita contagierile”, a anunțat el în cadrul unei conferințe de presă.

„Cu toate acestea, nu vorbim de izolări sau măsuri atât de stricte precum am văzut anterior în timpul pandemiei”, a spus noul șef al guvernului.

Contactele nevaccinate cu vârsta de peste 18 ani vor fi testate începând cu 16 noiembrie, a spus executivul.

Angajații din sănătate care sunt nevaccinati vor trebui să fie testați de două ori pe săptămână și să poarte mască, iar recomandarea de a rămâne acasă în caz de simptome a fost restabilită.

Restricțiile locale au reapărut în ultimele zile în Norvegia, în timp ce numărul zilnic de cazuri noi se ridică în prezent la aproximativ 1.500 într-o țară cu 5,4 milioane de locuitori.

Numărul deceselor crește din nou, chiar dacă rămâne scăzut, în jur de patru pe zi în această săptămână, potrivit statisticilor oficiale compilate de AFP.

Europa se confruntă cu o deteriorare a situației epidemice, în special în Germania, Europa centrală și partea de est a continentului. Cei nevaccinati sunt de departe cei mai afectati.

Bătrânul Continent este din nou „epicentrul” pandemiei, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Citește și: