Olanda este prima țară din Europa occidentală care va reimpune o carantină parțială începând cu sfârșitul acestui weekend pentru a opri creșterea numărului de cazuri Covid-19, informează Reuters citând presa locală.

Coronavirus OlandaFoto: Paulo Amorim / VWPics / Alamy / Alamy / Profimedia

Astfel, barurile, restaurantele și magazinele non-esențiale vor fi înschise de la ora 19.00 pentru o perioadă de cel puțin 3 săptămâni, începând de sâmbătă, potrivit unor surse guvernamentale.

Oamenii vor fi îndemnați să muncească de acasă, acolo unde este posibil, iar evenimentele sportive se vor desfășura fără public. În schimb, școlile, teatrele și cinematografele vor rămâne deschise.

Premierul interimar Mark Rutte ar urma să anunțe aceste măsuri vineri seara.

Numărul de cazuri Covid-19 a început să crească după ce autoritățile olandeze au renunțat la măsurile restrictive la sfârșitul lunii septembrie, iar noul val al pandemiei a pus presiune pe sistemul sanitar.

Pentru a controla fenomenul, experții au recomandat guvernului revenirea la măsuri de restricție și limitarea accesului în spațiile publice la persoanele care au trecut prin boală sau sunt vaccinate.

Până acum, guvernul olandez mizase pe faptul ca rata mare de vaccinare în rândul populației îi va permite să relaxeze și mai mult măsurile de combatere a pandemiei.

În Olanda, în jur de 85% din populația adultă este complet vaccinată, iar a treia doză a fost administrată persoanelor vulnerabile, urmând ca persoanele în vârstă să fie vaccinate cu a treia doză în decembrie.

Luna trecută, potrivit datelor oficiale, în jur de 55% dintre pacienții Covid-19 spitalizați și 70% dintre cei aflați la terapie intensivă erau nevaccinați sau vaccinați parțial.