Vaccinul Covaxin, primul vaccin dezvoltat în India împotriva COVID-19, previne în mod clar îmbolnăvirea, arată un studiu publicat joi, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a aprobat deja acest vaccin promiţător pentru ţările sărace, informează AFP.

Vaccinul COVAXINFoto: Naveen Sharma-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vaccinul este "foarte eficient împotriva COVID-19 simptomatic (...) la adulţi", rezumă acest studiu publicat în The Lancet, adăugând că a fost tolerat bine, fără efecte secundare grave semnificative.

OMS a aprobat deja de urgenţă acest vaccin în urmă cu câteva zile şi s-a bazat pe acest studiu- citând aceleaşi cifre de eficacitate -, care nu fusese încă făcut public.

Produs de grupul Bharat Biotech, Covaxin a intrat astfel pe lista OMS a vaccinurilor anti-COVID-19, pe care se mai află Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm şi Sinovac.

Studiul, realizat pe un eşantion de 25.000 de persoane vaccinate fie cu Covaxin, fie cu placebo, indică mai puţin cu aproximativ trei sferturi de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate. Eficacitatea este mai mică decât cea observată iniţial în cazul vaccinurilor cu ARN mesager de la Pfizer şi Moderna, dar rămâne ridicată.

Acest vaccin este deosebit de interesant pentru ţările sărace şi în curs de dezvoltare deoarece necesită mai puţină logistică decât cele cu ARN mesager, care trebuie păstrate la temperaturi foarte scăzute, ceea ce implică capacităţi logistice semnificative, citează Agerpres.