Austria este la câteva zile distanță de plasarea în carantină a persoanelor nevaccinate complet împotriva COVID-19, pe fondul creșterii numărului de noi cazuri, mai ales a numărului de pacienți aflați la terapie intensivă, a declarat joi cancelarul austriac, Alexander Schallenberg, potrivit Reuters.

Testare coronavirus AustriaFoto: ALEX HALADA / AFP / Profimedia

Aproximativ 65% din totalul populației austriece este vaccinată cu schema completă anti-COVID-19, fiind cea mai scăzută rată de vaccinare din Europa Occidentală, în afară de Liechtenstein, potrivit informațiilor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Mulți austrieci sunt sceptici în ce privește vaccinarea, viziune încurajată de Partidul Libertății, al treilea cel mai mare din Parlament. Potrivit unui plan agreat în septembrie, în momentul în care 30% din totalul paturilor de la terapie intensivă sunt ocupate de pacienți cu COVID-19, populația nevaccinată este plasată automat în carantină, cu limitarea mișcării cotidiene. În prezent, numai 20% din paturile de la ATI sunt ocupate.

"Potrivit planului, suntem la numai câteva zile distanță de introducerea carantinării persoanelor nevaccinate", a declarat cancelarul austriac. Guvernul conservator a anunțat vineri că a interzis accesul persoanelor nevaccinate în restaurante, teatre, teleschiuri și saloane de cosmetică și coafură. Poliția austriacă va fi însărcinată cu efectuarea verificărilor în perioada de carantinare.