Responsabili civili şi militari israelieni de rang înalt au întreprins joi un exerciţiu care a vizat să testeze capacitatea de răspuns a statului în eventualitatea apariţiei unei noi variante a coronavirusului SARS-CoV-2, a informat biroul premierului Naftali Bennett.

Naftali BennettFoto: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Responsabilii, reuniţi în centrul naţional de gestionare a crizelor, în apropiere de Ierusalim, au trebuit să facă faţă unor scenarii diverse: campanii masive de depistare şi de vaccinare, instituirea unor restricţii de deplasare sau închiderea aeroportului internaţional Ben Gurion, relatează AFP și Agerpres.

„Israelul este în siguranţă şi protejat (contra Covid-19). Pentru a menţine această situaţie şi cursul normal al vieţii, trebuie să continuăm să supraveghem situaţia şi să ne pregătim pentru orice scenariu”, a declarat prim-ministrul Naftali Bennett, citat într-un comunicat.

Cu o rată de pozitivare a testelor de 0,65% şi o scădere constantă a numărului de noi infectări şi spitalizări în ultimele săptămâni, Israelul pare să fi pus capăt valului patru al epidemiei.

Mai mult de 5,7 milioane de israelieni (circa 80% din populaţia adultă) din cei peste 9 milioane de locuitori au primit două doze de vaccin Pfizer, iar peste 4 milioane dintre ei, şi o a treia doză, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Consiliul consultativ al ministerului a recomandat miercuri seară extinderea vaccinării pentru a-i cuprinde şi pe copiii între 5 şi 11 ani.

Guvernul urmează să decidă dacă va aproba măsura, dar prim-ministrul s-a declarat deja joi în favoarea ei.

„Nu există motive să ne lăsăm copiii fără apărare, niciun copil nu ar trebui să fie infectat sau să infecteze alte persoane (...) Fac apel la părinţi să-şi vaccineze copiii”, a spus Bennett, într-o declaraţie filmată şi difuzată de cabinetul său.