Principala comisie de experţi epidemiologi din Olanda a recomandat joi impunerea carantinei pentru combaterea coronavirusului, relatează Reuters, agenţia de presă notând că este prima oară în această toamnă când se preconizează o astfel de măsură în vestul Europei.

Coronavirus OlandaFoto: Paulo Amorim / VWPics / Alamy / Alamy / Profimedia

Guvernul interimar condus de premierul Mark Rutte urmează probabil să ia vineri o decizie privind noile măsuri, după recomandarea Echipei de Gestionare a Epidemiilor, comisia de experţi, a transmis radioteleviziunea NOS. Guvernul acţionează de multe ori conform recomandărilor comisiei, dar nu întotdeauna, remarcă Reuters, citată de Agerpres.

Conform propunerii experţilor, şcolile ar urma să rămână deschise, precizează sursa citată.

Carantina a fost considerată de neconceput în multe ţări dezvoltate după campaniile de vaccinare, chiar dacă numărul de cazuri a atins noi recorduri. Țări cum ar fi Marea Britanie contează pe doze de rapel pentru creşterea imunităţii şi pentru a evita suprasolicitarea sistemelor de sănătate pe timpul iernii.

În Olanda s-au administrat până acum doze de rapel doar unui grup mic de pacienţi cu sisteme imunitare slabe. Deşi rata de vaccinare a adulţilor este de aproape 85%, unele spitale olandeze au fost nevoite să reducă îngrijirile obişnuite pentru a trata cazurile de coronavirus.

De săptămâna trecută, în Olanda este din nou obligatoriu portul măştilor de protecţie şi s-a extins lista obiectivelor unde accesul este permis doar cu „paşaportul COVID”, care atestă vaccinarea sau obţinerea unui rezultat negativ la testare.

Institutul naţional de sănătate (RIVM) a raportat marţi o creştere cu 45% a numărului săptămânal de cazuri, la 76.790, adică peste 400 la 100.000 de locuitori.

UPDATE: Olanda a înregistrat joi peste 16.000 de cazuri noi, un record de la începutul pandemiei

Reuters anunță că Olanda a raportat joi peste 16.000 de infecții cu coronavirus în 24 de ore, cel mai ridicat bilanț zilnic înregistrat de la începutul pandemiei.