​STIKO, autoritatea de supervizare în domeniul vaccinărilor din Germania, recomandă ca persoanele cu vârsta de sub 30 de ani să fie inoculate împotriva coronavirusului doar cu vaccinul anti-Covid dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech, anunță Reuters.

Vaccinuri PfizerFoto: Stephan Schulz / AFP / Profimedia

Comisia Permanentă pentru Vaccinuri (STIKO) a motivat această recomandare prin faptul că un număr mai mic de persoane imunizate cu vaccinul anti-Covid dezvoltat de compania farmaceutică americană Pfizer, alături de partenerul său german BioNTech, au prezentat inflamații la nivelul inimii decât în rândul persoanelor inoculate cu vaccinul dezvoltat de Moderna.

STIKO recomadă de asemenea ca femeile însărcinate, indiferent de vârsta lor, să fie vaccinate doar cu vaccinul Pfizer/BioNTech.

Decizia luată de autoritatea germană vine după ce unele studii au arătat că riscul de a dezvolta miocardită sau pericardită după vaccinarea anti-Covid, deși foarte scăzut, este mai mare în rândul persoanelor sub 30 de ani și mai pronunțat în cazul vaccinului dezvoltat de Moderna.

STIKO a subliniat că persoanele cu vârsta de peste 30 de ani nu prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta aceste afecțiuni după imunizarea cu vaccinul Moderna, notează Deutsche Welle.

Recomandarea va merge acum la statele germane și la un alt grup de experți pentru examinare și, posibil, revizuire.

Anunțul STIKO vine după ce luni autoritățile sanitare franceze au recomandat ca vaccinul Moderna să nu fie folosit pentru inocularea persoanelor cu vârsta de sub 30 de ani.