Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, a declarat marți că persoanele care au răspândit informații false privind vaccinurile anti-Covid sunt „criminali” care au provocat moartea a „milioane de persoane”, relatează Business Insider.

Albert Bourla, CEO-ul PfizerFoto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Bourla a făcut comentariile în timpul unei conversații pe care a avut-o cu Frederick Kempe, CEO-ul Atlantic Council, un think tank din capitala americană Washington D.C.

Albert Bourla a afirmat că există un număr restrâns de persoane care „răspândesc intenționat dezinformări pentru a-i induce în eroare pe cei care au îngrijorări” vizavi de vaccinurile anti-Covid.

„Acei oameni sunt criminali”, a declarat CEO-ul Pfizer. „Ei nu sunt oameni răi. Ei sunt criminali fiindcă au provocat moartea a milioane de persoane”, a explicat acesta poziția sa.

Bourla a mai spus că există două categorii de persoane - cele care s-au vaccinat și cele care sunt sceptice față de vaccinare - și că „ambele se tem”.

Potrivit acestuia, „cei care se vaccinează se tem de boală și ei cred că persoanele care nu sunt vaccinate cresc riscurile și în cazul lor. [Nevaccinații] cresc expunerea așa că ei (cei vaccinați anti-Covid) sunt furioși pe primii fiindcă nu se vaccinează”.

„Cei care nu se vaccinează se tem de vaccin și ei sunt furioși pe persoanele care le presează să o facă”, a adăugat Albert Borula.

Vaccinuri anti-Covid (FOTO: Marc Bruxelle / Alamy / Profimedia Images)

Dezinformarea privind vaccinarea anti-Covid și pandemia

Răspândirea de informații false privind coronavirusul și vaccinurile dezvoltate pentru combaterea sa a reprezentat o problemă majoră pentru platformele social media încă de la izbucnirea pandemiei, provocând dubii în legătură cu periculozitatea SARS-CoV-2 și siguranța vaccinurilor.

În luna septembrie a anului trecut Youtube a luat măsuri împotriva răspândirii de informații false legate de pandemie și a interzis conținutul antivaccinist după ce la începutul lui 2019 a decis să nu mai furnizeze reclame canalelor care promovează teorii antivaccinare.

Un raport publicat la începutul lunii noiembrie de către organizația NewsGuard care monitorizează răspândirea informațiilor false în mediul online acuză Facebook și Instagram că au permis distribuirea de dezinformări fără să facă „aproape nimic”.

Gigantul de comerț online Amazon a fost la rândul său acuzat în Statele Unite de dezinformare „uluitoare” privind COVID-19 după ce a permis vânzarea de cărți cu conținut conspiraționist și antivaccinist pe platforma sa.

Albert Bourla a mai spus marți că crede că viața poate „reveni la normalitate” pentru mulți oameni pe măsură ce un procent tot mai mare din populație este vaccinată împotriva COVID-19.

„Singurul lucru care stă între noul stil de viață și cel actual este, cu toată sinceritatea, ezitarea față de vaccinare [anti-Covid]”, a mai spus CEO-ul Pfizer.

Pe același subiect: