Cercetătorul-șef al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Soumya Swaminathan, a declarat marți că așteaptă cu nerăbdare a doua generație de vaccinuri contra Covid, care ar putea include spray-uri nazale sau pastile, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste vaccinuri de a doua generație ar avea avantajul de a fi mai ușor de utilizat decât cele injectabile și ar putea fi autoadministrate, a declarat ea pe canalele de socializare ale OMS.

Sunt examinate 129 de vaccinuri, dintre care unele se află în teste clinice, adică sunt testate pe oameni, în timp ce alte 194 nu au ajuns încă într-un stadiu atât de avansat.

"Acestea acoperă întreaga gamă de tehnologii", a spus ea.

"Sunt încă în curs de studiu, dar sunt sigură că unele dintre ele vor fi foarte sigure și eficiente, iar altele mai puțin", a adăugat ea. OMS îl va alege pe cel mai potrivit și are în vedere, de asemenea, utilizarea unora dintre ele pentru dezvoltarea de vaccinuri împotriva altor boli.

Avantajul unui vaccin nazal, folosit deja în unele țări pentru gripă, este că poate trata virusul înainte ca acesta să ajungă la plămâni, a spus Sawaminathan.

OMS a acordat o autorizație de urgență de introducere pe piață pentru șapte vaccinuri Covid, cele produse de Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac și Bharat Biotech.

"Până în prezent, pentru vaccinurile pe care le-am aprobat, nu au existat semne de îngrijorare suficient de mari pentru ca noi să spunem: "Ei bine, trebuie să revizuim acest vaccin"", a spus ea.

Peste 7,25 de miliarde de vaccinuri au fost administrate în întreaga lume, potrivit unui bilanț realizat de AFP.