Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor trebui să prezinte dovada vaccinării cu doza trei, de la jumătatea lunii decembrie, pentru ca pașapoartele sanitare care oferă acces la restaurante, trenuri și avioane să rămână valabile, relatează Reuters.

Emmanuel MacronFoto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

În plus, a treia doză, disponibilă până acum doar pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și pentru cei vulnerabili, va fi disponibilă de la începutul lunii decembrie și pentru grupa de vârstă 50-64 de ani, a spus Macron într-un discurs televizat.

"De la sfârșitul verii, a fost lansată o campanie pentru a-i proteja pe cei peste 65 de ani, precum și pe cei mai fragili dintre noi. Astăzi trebuie să accelerăm", a spus Macron.

„Dacă ați fost vaccinat cu mai mult de șase luni în urmă, vă invit să faceți o programare pentru o vaccinare de rapel. Din 15 decembrie, va trebui să prezentați dovada unei vaccinări de rapel pentru a prelungi valabilitatea permisului de sănătate.”

Pașaportul sanitar este necesar pentru a intra în restaurante și baruri, pentru a merge la sală sau la o conferință și pentru călătorii pe distanțe lungi cu trenul și avionul.

Macron i-a îndemnat și pe cei care nu s-au vaccinat încă să facă acest lucru. "Celor care nu s-au vaccinat încă: vaccinați-vă. Vaccinați-vă pentru a vă proteja. Vaccinați-vă pentru a trăi normal", a spus președintele. „Nu am terminat încă cu pandemia”.

Macron a spus că Europa înregistrează un al cincilea val de infecții cu coronavirus și că în Franța a existat o creștere alarmantă a numărului de pacienți COVID-19 în spitale, dar și o creștere a numărului de cazuri.

Franța a înregistrat marți 12.476 de noi infecții confirmate, un record din 8 septembrie încoace, au arătat datele Ministerului Sănătății.