Autorităţile italiene au depistat un tânăr care s-a îmbogăţit din vânzarea de certificate de vaccinare false, o afacere la care s-a asociat cu piraţi informatici ruşi, cu ajutorul cărora a câştigat în câteva luni zeci de mii de euro şi şi-a cumpărat obiecte de lux, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Coronavirus ItaliaFoto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Adolescentul, în vârstă de 17 ani, care locuia cu părinţii lui şi începuse să achiziţioneze produse cosmetice de lux şi alte articole scumpe, era legătura din Italia a unui grup periculos de piraţi informatici ruşi, specializaţi în falsificarea de certificate de vaccinare anti-COVID-19, potrivit poliţiei italiene.

Cu ajutorul acestei reţele, care i-a procurat peste 20.000 de euro în câteva luni, adolescentul şi-a cumpărat articole de lux, criptomonede, haine de firmă şi tehnologie de vârf, toate confiscate de autorităţi.

Părinţii tânărului au spus că nu ştiau nimic despre activitatea ilegală a fiului lor, crezând că acesta obţinea bani lucrând ca informatician pentru firme de jocuri online, notează poliţia italiană într-un comunicat.

Arestarea tânărului şi descoperirea modului în care acesta opera au fost posibile graţie denunţului unei tinere din Genova, care făcuse apel la acesta pentru a-şi procura un certificat de vaccinare împotriva noului coronavirus, indispensabil în Italia pentru a participa la activităţi sociale.

Tânăra în cauză, de profesie model şi care avea o "aversiune" faţă de vaccin, dorea un certificat fals pentru a putea să meargă la o sală de sport.

Prin urmare, ea i-a trimis tânărului actele necesare şi 150 de euro, dar şi-a dat seama că era o capcană, după ce "falsificatorul" a început să o şantajeze şi să îi ceară mai mulţi bani, sub ameninţarea că o va denunţa autorităţilor.

Însă italianca a decis să îl denunţe ea însăşi pe tânăr în faţa autorităţilor italiene, care au descoperit astfel o întreagă reţea de piraţi informatici ruşi care foloseau datele clienţilor pentru a deschide conturi bancare, a obţine cărţi de credit şi a crea profiluri fictive pe principalele platforme de comerţ electronic.