Câteva defecţiuni tehnice i-au împiedicat pe numeroşi locuitori din Rusia să iasă luni dintr-un lockdown parţial după ce multe certificate de vaccinare împotriva COVID-19 au devenit în mod inexplicabil inaccesibile sau au fost modificate, informează DPA și Agerpres.

LockdownFoto: Borislav Stefanov / Alamy / Profimedia Images

Autorităţile de la Kremlin au menţionat „o problemă tehnică” în declaraţii făcute pentru portalul de ştiri online Gosulugi.ru, după ce numeroşi rezidenţi ruşi s-au plâns că acele coduri QR utilizate pentru a dovedi că s-au vaccinat împotriva noului coronavirus afişau în mod eronat că erau expirate, iar unele dintre ele care trebuiau să rămână valabile timp de un an au expirat după doar şase luni.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a ţinut să-i liniştească pe locuitorii ruşi şi le-a dat asigurări spunând că acele coduri sunt valide pentru un an, în timp ce ministrul pentru digitalizare a precizat că problemele tehnice aferente citirii corecte a codurilor QR au fost deja remediate.

Codul QR care arată că posesorul său a fost vaccinat anti-COVID-19 este solicitat pentru a avea acces în numeroase spaţii publice din Rusia.

Interesul ruşilor pentru a ieşi din locuinţele lor este unul foarte mare, deoarece luni este prima zi după o pauză de lucru de o săptămână - ordonată de preşedintele Vladimir Putin pentru a încetini răspândirea noului coronavirus -, iar mulţi dintre ei vor să meargă în magazine, care au rămas la rândul lor închise timp de o săptămână.

Rusia a raportat aproximativ 40.000 de infectări noi şi circa 1.000 de decese asociate COVID-19 pe zi în ultima perioadă. Cinci regiuni ruse au optat pentru a extinde perioada de concediu forţat cu încă o săptămână, în speranţa că această măsură va contribui la stabilizarea situaţiei sanitare.

Citește și: