​O investigație a jurnaliștilor bulgari arată că un parlamentar din parlamentul de la Sofia a fost implicat într-o schemă care vindea certificate de vaccinare anti-Covid false, relatează Euractiv.

Centru de vaccinare Covid in BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

La fel ca în România, parlamentarii bulgari beneficiază de imunitate față de anchetele penale însă este așteptat ca procurorul general al Bulgariei să ceară Comisiei Electorale Centrale să îi ridice imunitatea alesului.

Parlamentarul Veliciko Georgiev, membru al Frontului Naționalist pentru Salvarea Bulgariei (FNSB), a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce oferea explicații despre modul în care funcționează schema, afirmând că nu există riscul de a fi prins.

Trei certificate de vaccinare valide au fost emise prin intermedierea sa, fără ca persoanele care le-au primit să fie nevoite măcar să se deplaseze la medic.

Potrivit investigației, dozele de vaccin anti-Covid menționate pe certificate au fost apoi distruse.

Valeri Simeonov, liderul FNSB, a anunțat că luni va avea loc o ședință a conducerii partidului pentru a discuta excluderea lui Georgiev dacă acesta nu va demisiona. FNSB a făcut parte din coaliția de guvernare a premierului Boiko Borisov.

Potrivit ministerului de interne de la Sofia, alte 10 cazuri similare sunt investigate în prezent.

Citește și: