Autoritățile sanitare daneze și-au exprimat vineri îngrijorarea cu privire la riscul ca sistemul spitalicesc să se supraîncarce în fața revenirii bruște a cazurilor de Covid-19 în curs evoluție în regat, unde cele mai recente restricții au fost ridicate în urmă cu o lună, potrivit AFP.

DanemarcaFoto: Henning Bagger / AFP / Profimedia

„Cu riscul de Covid-19, gripă și alte boli infecțioase, riscăm să supraîncărcăm spitalele”, a declarat directorul Agenției Naționale de Sănătate, Søren Brostrøm, într-un comunicat.

"Deja vedem că spitalele din toată țara sunt foarte ocupate și personalul este limitat. Cu toate acestea, nu avem rezistența pe care o aveam în trecut, pentru că există presiune de mult timp", pe personalul medical, a spus el.

Vineri, pentru a doua zi consecutiv, au fost raportate peste 2.000 de cazuri noi în regatul nordic unde nu mai sunt în vigoare restricții la nivel național.

Pionieră a permisului de sănătate introdus în primăvară, țara cu 5,8 milioane de locuitori, l-a scos din circulație pe 10 septembrie, într-o perioadă în care numărul cazurilor noi era de patru ori mai mic decât cifrele de astăzi.

Ministerul Sănătății ia în considerare acum reclasificarea bolii drept „amenințătoare pentru societate”, nemaifiind clasificată așa din septembrie.

„Am cerut, de asemenea, Comisiei pentru Epidemii să evalueze măsurile relevante pe care le-ar indica în situația actuală”, a declarat ministerul.

În Danemarca, 85,9% dintre cei peste 12 ani au primit două doze de vaccin.