Croaţia a decis vineri să înăsprească măsurile concepute pentru a limita răspândirea noului coronavirus şi a introdus obligativitatea certificatelor digitale COVID-19 pentru toţi angajaţii din sectorul public, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Zagreb, CroatiaFoto: Zvonimir Atletic / Panthermedia / Profimedia Images

Croaţia a raportat vineri 6.932 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare bilanţ zilnic de la începutul pandemiei.

Puţin peste 50% din populaţia Croaţiei, care are 4 milioane de locuitori, este vaccinată până în prezent cu schemă completă, iar experţii în sănătate au pus pe seama ratei scăzute de vaccinare creşterea explozivă a numărului de infectări din ultimele săptămâni.

„Pentru a preveni răspândirea bolii, trebuie să reducem numărul persoanelor care se întâlnesc în spaţii închise, să creştem numărul persoanelor vaccinate şi să creştem siguranţa din timpul activităţilor comerciale”, a declarat ministrul croat de Interne, Davor Bozinovic.

Numărul persoanelor care pot să se reunească în interior a fost scăzut de la 100 la 50 începând din acest weekend, cu excepţia situaţiei în care rezidenţii croaţi pot să prezinte certificate digitale care dovedesc că s-au vaccinat, au trecut prin boală sau prezintă un test cu rezultat negativ.

Toate întrunirile din spaţiile închise vor trebui să se încheie la miezul nopţii. Începând din 15 noiembrie, certificatele digitale COVID-19 vor fi obligatorii pentru toţi angajaţii din sectorul public şi pentru toţi cetăţenii care doresc să acceseze diverse servicii în instituţiile publice din Croaţia.

Până acum, certificatul COVID-19 era obligatoriu doar pentru angajaţii din sectorul medical şi pentru cei care lucrează în centre sociale.

„Dacă numărul infectărilor va continua să crească, de la 15 noiembrie vom introduce obligativitatea certificatelor digitale pentru a permite accesul în baruri, restaurante şi centre fitness”, a adăugat ministrul Davor Bozinovic.

El a adăugat că începând din 4 ianuarie 2022, dacă situaţia epidemiologică nu se va îmbunătăţi, certificatele digitale vor rămâne valide doar pentru persoanele vaccinate şi pentru cele care au trecut prin boală.

În prezent, aceste documente sunt valide şi pentru persoanele care prezintă rezultate negative la testele de depistare a noului coronavirus.

Citește și: