Institutul Robert Koch din Germania a raportat joi un număr record de noi infectări cu coronavirus, 33.949 de cazuri în 24 de ore, oficialii anunțând că iarna va fi „din nou problematică”, relatează Reuters și Deutsche Welle, citate de Agerpres.

Coronavirus GermaniaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Precedentul record data din 18 decembrie 2020, când au fost raportate 33.777 de cazuri noi de infectare.

În total, mai mult de 4,6 milioane de persoane s-au infectat cu noul coronavirus de la debutul epidemiei de COVID-19 în Germania, ţară lovită acum de un al patrulea val „masiv”, care, potrivit guvernului, îi afectează mai ales pe cei nevaccinaţi.

În ultimele şapte zile, media de cazuri noi a fost de 19.702, un nivel care nu mai fusese atins de la sfârşitul lunii aprilie. Recordul absolut de cazuri pe şapte zile, 22.524, a fost consemnat în săptămâna 16-22 decembrie 2020.

Potrivit RKI, în ultimele 24 de ore, numărul deceselor asociate COVID-19 a fost de 165, ceea ce ridică bilanţul total la 96.192.

Joi, rata de incidenţă a ajuns la 154,4 (n.r. Germania calculează rata incidenței la un milion de persoane, nu 100.000 ca România), cu cifre maxime în landurile estice Saxonia (336,4) şi Turingia (357,4).

„Iarnă problematică”

„Situaţia este gravă”, a comentat la postul public ZDF Helge Braun, şeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel. „Constatăm deja o presiune masivă (în spitalele) din Turingia şi Saxonia”, a adăugat Braun, medic de formaţie.

El i-a îndemnat pe germani la „prudenţă” şi „să înţeleagă că iarna va fi, din nefericire, din nou problematică”.

Ministrul federal al sănătăţii, Jens Spahn, şi omologii săi la nivelul landurilor se reunesc joi şi vineri la Lindau, unde ar putea decide noi restricţii.

Noul val de epidemie se extinde însă în Germania într-un context politic complicat, cu un guvern redus de la ultimele alegeri legislative la gestionarea treburilor curente, în aşteptarea finalizării negocierilor pentru formarea unei noi coaliţii între social-democraţi, Verzi şi liberali.

Cancelarul în exerciţiu, Angela Merkel, s-a declarat în weekend „foarte îngrijorată” de evoluţia epidemiei şi „foarte întristată” de numărul încă mare de persoane de peste 60 ani nevaccinate, ea regretând de asemenea revenirea la o „oarecare nepăsare”.

Ministrul Jens Spahn a îndemnat autorităţile landurilor, competente în problemele sanitare, să înăsprească regulile pentru persoanele nevaccinate, interzicându-le accesul în anumite locuri publice sau condiţionându-l de un costisitor test RT-PCR.

Unele landuri, precum Saxonia sau Baden-Wuerttemberg, au impus astfel de măsuri sau sunt pe punctul de a o face.

Citește și: