​Orice persoană se poate vaccina simultan atât împotriva COVID-19, cât și împotriva gripei, fără ca aceasta să scadă eficiența vreunuia dintre vaccinuri, a transmis joi corpul de experți al OMS, citată de Reuters.

Vaccin gripalFoto: AGERPRES

"Oricine se poate vaccina cu ambele vaccinuri. Nu se poate vorbi despre o reducere a eficacității dacă sunt administrate ambele vaccinuri, la un moment dat”, a declarat joi Siddhartha Datta, expert OMS pentru Europa.

Și în România, medicii recomandă cu tărie vaccinarea împotriva gripei chiar și oamenilor sănătoși, indiferent de vârstă, mai ales în această perioadă, când sezonul gripal coincide cu valul 4 al pandemiei de COVID-19.

Vaccinul împotriva gripei poate fi administrat oricărei persoane cu vârsta peste 6 luni, indiferent că este vorba despre o persoană sănătoasă sau care face parte din categoriile vulnerabile.

Singurele persoane cărora nu li se poate administra vaccinul gripal sunt copiii cu vârsta sub 6 luni, persoanele alergice la una din componentele vaccinului și cele cu istoric de reacții alergice severe de tip anafilactic la vaccinarea antigripală.

Vaccinul este administrat gratuit în cabinetele medicilor de familie anumitor categorii, considerate cu risc mare de îmbolnăvire - personal medical, copii și adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA - femei gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani și bătrâni instituționalizați.

Ca și în cazul vaccinului împotriva COVID-19, nici vaccinul împotriva gripei nu ne protejează complet împotriva unei posibile infectări, în schimb protejează față de forme grave.