Un subcontractant al grupului farmaceutic Pfizer, responsabil cu realizarea unei mici părți din testele clinice ale vaccinului său anti-Covid 19, a făcut numeroase greșeli în timpul acestor teste, potrivit unui articol din British Medical Journal care citează un fost angajat, citează AFP.

Vaccinuri PfizerFoto: Stephan Schulz / AFP / Profimedia

Grupul texan Ventavia, specializat în efectuarea de studii clinice și contractat anul trecut de Pfizer să evalueze eficacitatea vaccinului său anti-Covid, a produs în special „date falsificate” și „întârziate în monitorizarea efectelor secundare”, potrivit acestui articol publicat marți.

Ventavia a jucat doar un rol mic în testele acestui vaccin, dezvoltat de Pfizer împreună cu compania germană BioNTech. Grupul texan a efectuat teste pe o mie de persoane, în timp ce vaccinul a fost evaluat, în total, pe aproximativ 44.000 de oameni din întreaga lume. Aceste studii, care demonstrează o eficacitate deosebit de ridicată, au dus la autorizarea vaccinului în multe țări, precum Statele Unite și țările Uniunii Europene.

Sursa principală pentru articolul BMJ este fostul angajat Ventavia Brook Jackson, care a lucrat acolo timp de două săptămâni în timpul testelor de vaccin Pfizer / BioNTech, înainte de a fi concediat.

Doamna Jackson spune că a fost martoră la multe încălcări ale normelor. Printre acestea din urmă, ea acuză în special Ventavia că a compromis alocarea în dublu-orb a vaccinului prin etichetarea lui necorespunzătoare.

Această procedură este esențială pentru evaluarea eficacității unui tratament în comparație cu un placebo. Ea se asigură că nici pacienții, nici îngrijitorii nu știu dacă este una sau alta.

Doamna Jackson citează alte neajunsuri, cum ar fi faptul că vaccinurile nu au fost depozitate la temperatura potrivită și spune că a informat autoritățile sanitare din SUA, FDA, despre care a spus că a luat notă de raportul ei, dar nu a dat curs.

Contactată de AFP, FDA s-a abținut să comenteze acest dosar, dar și-a asigurat „încrederea deplină în datele care au condus să susțină autorizarea vaccinului Pfizer / BioNTech”.

Potrivit unei alte surse citate de BMJ, de aceasta dată anonimă, Pfizer ea respins un audit al Ventavia, odată informată de „probleme” ivite în derularea testelor.

Nici Pfizer, nici Ventavia nu au răspuns imediat solicitărilor AFP.