Noi reguli pentru testarea COVID-19 la domiciliu în București au intrat în vigoare. Cei care au simptome specifice infecției cu noul coronavirus pot solicita testarea la domiciliu fie apelând numărul de Call Center DSP București, fie completând un formular online.

Testare coronavirusFoto: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Decizia a fost anunțată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) București, în contextul în care Ambulanța București face față cu greu solicitărilor de testare la domiciliu, pe fondul exploziei numărului de cazuri de COVID-19.

Regulile anunțate de DSP pentru testarea la domiciliu în București

  • Pentru a solicita testare COVID 19 la domiciliu, persoanele care prezintă simptome ce justifică suspiciunea infectării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 pot apela numărul de Call Center DSP București 021-9462, unde operatorii vor prelua solicitarea de testare și o vor comunica Serviciului de Ambulanță București-Ilfov în cel mai scurt timp. (n.r. dacă prezentați simptome grave sunați direct la 112!)
  • De asemenea, pentru eficientizarea procesului de solicitare a testării COVID 19 la domiciliu, împreună cu STS a fost operaționalizat un formular online de testare pe site-ul DSP București, la adresa https://dspb.ro/formular-programare-test-covid-19/

Se pot testa la domiciiu doar persoanele care au simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2, iar testarea este făcută de personal al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov. Testele - rapide sau PCR - sunt gratuite.

DSP București precizează că datele cu caracter personal solicitate în formular sunt prelucrate de personalul anume desemnat din cadrul Direcției de Sănătate Publică București în vederea soluționării solicitării.

Datele cu caracter personal transmise sunt stocate și prelucrate pentru o perioadă de 30 de zile de la înregistrare. Ulterior efectuării testului, datele cu caracter personal, împreună cu rezultatul testului efectuat, vor fi încărcate în aplicația inforamtică „Corona-forms”, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătății nr. 1829/2020, cu modificările și completările ulterioare, mai spune DSP.

Toate câmpurile din formular sunt obligatorii. În cazul necompletării integrale a câmpurilor, solicitarea de testare la domiciliu nu va fi înregistrată.