Perioadă nelucrătoare, şcoli şi restaurante închise: o serie de restricţii sanitare au intrat joi în vigoare la Moscova, în scopul stăvilirii epidemiei de COVID-19, care s-a accelerat în Rusia din cauza unei campanii de vaccinare lente, notează AFP.

KremlinFoto: Pixabay.com

Restaurante, saloane de înfrumuseţare, magazine de haine sau de mobilă, săli de sport, şcoli de dans şi alte servicii considerate "neesenţiale" vor rămâne închise până pe 7 noiembrie.

Doar farmaciile, magazinele de produse alimentare şi de primă necesitate au fost autorizate să ţină deschis, potrivit lui Serghei Sobianin, primarul Moscovei, oraşul de departe cel mai lovit de epidemie în Rusia.

Majoritatea întreprinderilor şi serviciilor publice au primit ordin să-şi suspende activitatea pe durata acestei perioade.

În paralel, preşedintele rus Vladimir Putin a decretat o perioadă nelucrătoare la nivel naţional, de pe 30 octombrie până pe 7 noiembrie, în speranţa că va fi încetinită circulaţia persoanelor şi prin urmare a virusului.

Însă în absenţa carantinei obligatorii, numeroşi ruşi intenţionează să plece în vacanţă: staţiunea balneară Soci se aşteaptă să primească circa 100.000 de vizitatori, iar site-urile operatorilor de turism sunt luate cu asalt.

De mai multe săptămâni, Rusia nu încetează să bată propriile recorduri privind numărul de decese şi contaminări de COVID-19 în 24 de ore, stare de fapt ce trebuie pusă în legătură cu rata slabă de vaccinare şi la care autorităţile ruse au întârziat să reacţioneze. (Agerpres)