Comisiile Senatului au aprobat introducerea certificatului verde pentru unii angajații de la stat și privat

de N.O.     HotNews.ro
Marţi, 26 octombrie 2021, 22:48 Actualitate | Politic


Certificat verde digital
Foto: Levent Ycelman / Alamy / Profimedia Images
Comisiile reunite juridică şi de sănătate au aprobat, marţi, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă privind introducerea certificatului digital Covid pentru angajații unor unităţi publice şi private, după ce ședințele acestora au fost înreturepte de delegația AUR condusă de copreședintele George Simion care a acuzat lucrările sunt ținute secrete, relatează Agerpres.

Şedinţele celor două comisii, care s-au desfăşurat iniţial separat, au fost întrerupte de parlamentari de la AUR. Şedinţa a fost reluată, la ea participând fizic senatori PNL, USR şi UDMR. De asemenea, AUR a participat la şedinţa comună a celor două comisii cu un grup de deputaţi şi senatori.

 • Potrivit formei iniţiatorilor, parlamentari de la PNL şi UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).
 • Proiectul de act normativ prevede că personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.
 • Printr-un amendament, a fost adăugat personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.
 • "Dispoziţiile (...) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi", se arată în amendamentele adoptate de cele două comisii.

Preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, a menţionat că şi vizitatorii acestor instituţii trebuie să se supună aceloraşi reguli.

Costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul unităţilor publice, de membrii Camerei Deputaţilor şi Senatului, de persoanele care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, de persoanele fizice - furnizori de servicii medicale, de dispozitive şi de medicamente. Pentru personalul din cadrul unităţilor publice şi private care face dovada unei afecţiuni ce reprezintă contraindicaţie la vaccinare şi e stabilită de un medic de specialitate conform normelor medicale în vigoare, activitatea de testare se organizează cu suportarea costurilor de către angajator. Pentru unităţile private, costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, se mai arată în propunerea legislativă amendată în comisiile de specialitate ale Senatului.

Ce se întâmplă dacă angajații nu prezintă certificatul digitalConducerea unităţilor publice şi private verifică certificatelor digitale prin intermediul aplicaţiei mobile "Check DCC".

Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile. Suspendarea se constată prin dispoziţia scrisă a organului de conducere al unităţii. În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu încetează de drept.

Potrivit unui amendament al lui Florin Cîţu însuşit de comisie, suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puţin o doză de vaccin. În acest caz persoana vaccinată beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligaţia încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverinţa de vaccinare.

Nerespectarea obligaţiilor care revin în sarcina persoanele juridice reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, mai prevede proiectul.

Prevederile nu se aplică autorităţilor şi instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti, fiindu-le aplicabile dispoziţiile Legii nr. 114/2021 privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19.

Senatorul AUR Sorin Mateescu a apreciat că prin propunerea legislativă dreptul la muncă este îngrădit şi că testele trebuie să fie suportate de la bugetul de stat.

Preşedintele Comisiei de sănătate, Adrian Streinu-Cercel, şi-a exprimat nemulţumirea, într-o intervenţie online, că situaţia persoanelor care au trecut prin boală ca asimptomatice nu este reglementată în lege.

Propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private ar putea intra miercuri în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.

Citește și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11036 vizualizari

 • -8 (38 voturi)    
  In 2 saptamani dupa ce se voteaza ...sa vina CCR (Marţi, 26 octombrie 2021, 22:56)

  Gryphus [utilizator]

  CCR trebuie sa decida daca e normal sa impui unui om sa isi introduca in corp o substanta straina, impotriva vointei lui

  si daca e normal sa il amendezi zilnic daca refuza asta
  • 0 (16 voturi)    
   Zise Gica de la scularie (Marţi, 26 octombrie 2021, 23:42)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Care nu a băut niciodată în viata lui pana a căzut sub masa.
  • -1 (23 voturi)    
   E legal (Marţi, 26 octombrie 2021, 23:55)

   cicoare [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   S-a votat in Parlament. Pana acum te plangeai ca masurile nu au fost impuse prin lege. E uite ca te-au ascultat. Acum mergi si fa-ti vaccinul Sau nu. Nu te obliga nimeni. Dar nici tu nu-i poti obliga sa plateasca un nevaccinat care reprezinta un pericol pentru comunitate.

   Adica moneda are 2 fete moncher. Tu alegi daca vrei sa mai ai un loc de munca sau nu.
   • +1 (15 voturi)    
    Exsita un mare risc aici (Miercuri, 27 octombrie 2021, 0:31)

    starhn [utilizator] i-a raspuns lui cicoare

    In cazul in care constrangerea e din ce in ce mai mare, e posibil ca o parte dintre cei care nu s-au vaccinat sa opuna si mai mare rezistenta (principul actiunii si reactiunii). Si numarul lor poate fi suficient de mare ca sa puna in c.r o parte din economie sau, mai rau, servvicii esentiale.
    • +1 (1 vot)    
     Majoritatea romanilor (Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:41)

     Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui starhn

     s-au obisnuit sa execute,sunt obedienti dar si fara prea multa minte.E bine sa le zica cineva ce sa faca!Haideti odata cu votul,numai asa ajungem la 70%!Deci nu exista niciun risc de rebeliune sau altceva,garantat.
   • -3 (9 voturi)    
    ahhhh ? (Miercuri, 27 octombrie 2021, 1:18)

    nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui cicoare

    Nu intelegi romaneste ? E o propunere, ce "s-a votat in parlamet ", pina acolo mai e multa mamaliga de mincat, si apoi pas ca e ILEGALA propunerea
   • +2 (12 voturi)    
    Hmmm (Miercuri, 27 octombrie 2021, 1:27)

    Sah [utilizator] i-a raspuns lui cicoare

    Nu intelegi nimic, citesti degeaba! :)))
    ''Comisiile reunite juridică şi de sănătate au aprobat, marţi,''...a trecut de comisii, acestea si-au tinut sedinta in secret ca sa nu poata vota psd si aur impotriva. Acum urmaza ca aceasta PROPUNERE , nu lege cum inteleg unii naivi, sa intre in plen acolo unde se voteaza!!
    PS. Cum poate exista o tara democratica, cand pnl+udmr+usr iau hotarari pe ascuns ca sa nu stie celelalte partide ca se voteaza???
    • +1 (3 voturi)    
     bine asa (Miercuri, 27 octombrie 2021, 9:25)

     fghr [utilizator] i-a raspuns lui Sah

     votam aur si psd la urmatoarele alegeri .
 • -6 (28 voturi)    
  este vraiste (Marţi, 26 octombrie 2021, 23:06)

  Coco Whistle [utilizator]

  noroc cu Simionica ca le-a dat peste bot. Fenechiu e o jigodie de om si un infractor ca si stapinii lui.
 • +1 (11 voturi)    
  ce mizerie (Marţi, 26 octombrie 2021, 23:11)

  vox_bobuli_vox_bei [utilizator]

  evident ca nu si-au asumat decizia de a da un temei legal clar angajatorilor din privat fie sa plateasca obligati testele fie sa ii oblige pe angajati

  daca nu ai temei legal special inseamna de fapt ca se aplica codul muncii care spune ca orice cheltuiala cu sanatatea in munca trebuie suportata de angajator - deci sa vezi cum o sa si-o ia toti angajatorii care se trezesc sa puna angajatii sa-si plateasca singuri
  • +2 (6 voturi)    
   dac nu stii, (Miercuri, 27 octombrie 2021, 6:53)

   nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui vox_bobuli_vox_bei

   tu acuma vorbeti unoe "inculti juridic", vorbsti pe alta limba, pe care ei nu o inteleg.Am vazut un argument al unei "senatoare" dintr-o comisie zicea "au am avut cancer" (?), asa ultima oara Romaniase conducea dupa Constitutie si legi si nu dupa starea celor votati
 • +6 (22 voturi)    
  Vaxx macht frei (Marţi, 26 octombrie 2021, 23:24)

  tahomir [utilizator]

  Daca esti imun la boala, fie ca asa ai avut noroc, fie ca ai trecut prin boala nu conteaza.
  Decat vaccinul!
  Arafat stie ce e bine ptr tine.
  Si noi stim ce e bine ptr el.
  • -1 (3 voturi)    
   le dam acusi la alegeri (Miercuri, 27 octombrie 2021, 9:58)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   si lu Cutu si lu Arahat si dulapului
 • +4 (16 voturi)    
  total nelegitim, (Marţi, 26 octombrie 2021, 23:49)

  nick1587873340950 [utilizator]

  incepind de la Directiva UE 2361, drepturile omului, Nurenberg codul de la Oviedo, Constitutie, Legislatie, e nula din start aceasta "propunere"
 • -3 (19 voturi)    
  Trebuia data de mult legea (Marţi, 26 octombrie 2021, 23:59)

  cicoare [utilizator]

  Nu se mai ajungea in situatia asta in care au murit atatia oameni. Nu vrei sa te vaccinezi? Foarte bine, e alegerea ta, dar si restul populatiei are dreptul la un mediu sigur fara prezenta celor nevaccinati care reprezinta un pericol.
 • +2 (16 voturi)    
  Dupa Cernobîl am luat toti pastile de Iod (Miercuri, 27 octombrie 2021, 0:30)

  Alui [utilizator]

  Atunci nu s-au găsit deștepți care sa conteste asta!
  • -1 (11 voturi)    
   Hmmm (Miercuri, 27 octombrie 2021, 1:23)

   Sah [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Nu minti!
   Nu a fost nimeni obligat, a fost doar o recomandare. Eu de ex nu am luat pentru ca nici macar nu aflasem de recomandare...asa de mare era dictatura pe atunci! ;)
   • 0 (2 voturi)    
    Nu a fost nimeni obligat (Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:47)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Sah

    pentru ca Ceasca si securistii lui au tinut ascuns evenimentul dar mai ales amploarea lui si efectele asupra sanatatii populatiei.Daca tot stateam in frig iarna,fara curent si cu mancare putina,de ce nu se putea sa fim si radiati?De aceea exista termenul de ''lagar comunist''!Tot ce nu convenea sistemului comunist ,nu exista.
    • -2 (2 voturi)    
     divagam de la subiect (Miercuri, 27 octombrie 2021, 11:07)

     fghr [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

     era vorba despre obligativitatea de a face ceva . Oricum e bine bine daca ne raportam la acele vremuri
    • -2 (2 voturi)    
     Hmmm (Miercuri, 27 octombrie 2021, 11:35)

     Sah [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

     Eu stau in frig in vremea actualului primar, actualului capitalism! Iarna trecuta cred ca sub marele nicusor a fost caldura cam o saptamana toata iarna!!!
     Referitor la Cernobal, nu a fost nimic tinut secret, se vede ca nu ai trait atuci ci esti doar un tefelist care inventeaza, tipic acestora. Atunci au fost stiri oficiale si multe recomandari medicale...dar nu stateau jandarmii (care nici nu erau) si militienii cu amenzile si bataia pe populatie!
     Acum dictatura este imensa fata de ce era atunci...niciodata nu am putut crede ca se va ajunge aici!
     • 0 (2 voturi)    
      Jandarmii de acum (Miercuri, 27 octombrie 2021, 17:52)

      Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Sah

      sunt trupele de securitate ale lui Ceasca!S-a vorbit de Cernobil dupa ce presa internationala a comentat pe larg si nu au mai putut ascunde adevarul.In faza critica,in primele zile cand norul a trecut pe deasupra noastra,nu s-a scos un cuvant!''Multe recomandari medicale'',ce aberatie!Daca tu compari comunismul romanesc cu ce se intampla acum,si esti in favoarea lui Ceasca,inseamna ca ai avut carnet rosu.Tu stai in frig din cauza unui primar,nu din cauza sistemului.Acum esti liber sa pleci unde vrei,sa-ti cumperi la pret de Dacia masina straina din show room,centrala termica pe gaz.Daca ar mai trai Ceasca ar face infarct cand ar vedea cate produse si bunuri sunt pe piata!E treaba ta sa faci bani pentru a avea ce-ti doresti,,ca un occidental.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by