Un număr de 10.356 flacoane de Remdesivir au fost distribuite în 120 de spitale care tratează pacienţi cu forme severe de COVID-19, a anunțat marți Ministerul Sănătății, după ce săptămâna trecută medicamentele pentru tratarea Covid au lipsit din spitale.

RemdesivirFoto: Ulrich Perrey / AFP / Profimedia

"Unul din principalele noastre obiective în această perioadă îl reprezintă aprovizionarea continuă a spitalelor cu medicamentele necesare pentru pacienţi. În ultimele două săptămâni am distribuit zilnic medicamentele pentru care am încheiat contracte cu producătorii sau care au fost donate în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă", a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, conform unui comunicat de presă.

Mulți aparținători erau trimiși săptămâna trecută de medici să facă rost de tratament pentru cei dragi pe cont propriu. Chiar dacă pentru unele dintre aceste medicamente, costul este de ordinul sutelor sau miilor de euro și, chiar și așa, sunt aproape imposibil de găsit - o mare parte dintre ele nu pot fi cumpărate din farmacii nici măcar cu rețetă de la medic, fiind distribuite exclusiv în spitale.

Șeful DSU, Raed Arafat, spunea acum peste 10 zile că în ceea ce privește Tocilizumab, anticorpi monoclonali folosiți în tratarea formelor medii și grave de COVID-19, acesta nu a putut fi găsit în cantități suficiente nici măcar în urma activării Mecanismului european de protecție civilă și al mecanismului similar al NATO, a precizat Raed Arafat. "Este o problemă generală, nu doar a României", afirma șeful DSU.

Citește și: