Pandemia de Covid-19 va lua sfârşit „când lumea va alege să-i pună capăt” căci „toate instrumentele” sunt de acum disponibile pentru combaterea virusului, a declarat duminică şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, reînnoindu-şi apelurile la o distribuire mai echitabilă a vaccinurilor, potrivit France Presse și Agerpres.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMSFoto: Fabrice COFFRINI/ AFP/Profimedia Images

„Pandemia va lua sfârşit când lumea va alege să-i pună capăt, este în mâinile noastre, avem toate instrumentele care ne sunt necesare”, a transmis directorul general al OMS în cursul unei conferinţe la Berlin.

El şi-a exprimat regretul că până în prezent „lumea nu a utilizat aceste instrumente cu înţelepciune”, subliniind că, cu „aproape 50.000 de decese pe săptămână” în lume, „pandemia este departe de a se termina”.

Şeful OMS s-a exprimat astfel în cursul ceremoniei de deschidere a „Summitului mondial asupra sănătăţii”, un eveniment anual care reuneşte profesionişti şi politicieni la Berlin.

OMS şi-a stabilit drept obiectiv ca 40% din populaţia fiecărei ţări să fie vaccinată până la sfârşitul anului şi 70% până la mijlocul anului 2022. Tedros critică cu regularitate acapararea vaccinurilor anti-Covid de către ţările bogate.

„Obiectivul este de atins, însă doar dacă ţările şi companiile care controlează aprovizionarea îşi traduc declaraţiile în acţiuni”, a afirmat el la Berlin.

„Ţările care au atins deja obiectivul de 40%, inclusiv toate ţările din G20 trebuie să-şi cedeze locul în livrarea vaccinurilor" dispozitivului internaţional Covax şi Fondului african pentru achiziţionarea vaccinurilor (Avat) înfiinţat de Uniunea Africană, a pledat Tedros.

Cât despre producătorii de vaccinuri, ei „trebuie să împartăşească know-how-ul, tehnologia şi licenţele, precum şi să renunţe la drepturile de proprietate intelectuală”.

Într-un mesaj video înregistrat, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a apreciat că „triumful vaccinurilor - dezvoltate şi lansate pe piaţă într-un timp record - este redus la neant de tragedia unei distribuiri inegale”.

„Naţionalismul şi tezaurizarea vaccinurilor ne pun pe toţi în pericol”, a avertizat Guterres, citat de AFP.