Moscova va intra într-un lockdown de 11 zile în contextul în care Rusia se confruntă cu recorduri zilnice de noi infecții cu coronavirusul și decese cauzate de COVID-19, relatează Euronews.

Foto:

Primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin, a anunțat că toate serviciile non-esențiale vor fi închise începând cu data de 29 octombrie.

Măsura de carantinare va coincide în parte cu săptămâna de concediu la nivel național anunțată miercuri de președintele Vladimir Putin și care urmează să înceapă pe 30 octombrie.

Kremlinul a anunțat că președintele rus nu va participa la niciun eveniment în persoană în această perioadă și că va lucra de la distanță.

De mai multe săptămâni Rusia înregistrează noi recorduri de infecții și decese aproape în fiecare zi, situația fiind pusă pe seama eșecului campaniei de vaccinare anti-Covid.

Doar 32% din populația totală a țării a fost vaccinată împotriva coronavirusului iar autoritățile au reacționat lent la criza sanitară.

În ultimele câteva zile ele au anunțat în sfârșit primele măsuri concrete, precum implementarea obligativității certificatului Covid în anumite locuri publice și revenirea la telemuncă.

Măsuri de carantină în Moscova

La fel ca în timpul valurilor pandemice anterioare care au afectat Rusia, capitala Moscova este de departe epicentrul infecțiilor.

Primarul Serghei Sobianin a ordonat joi suspendarea muncii în majoritatea companiilor pentru o perioadă care coincide cu vacanța școlară.

Sobianin a afirmat că măsura este necesară deoarece „situația din Moscova continuă să evolueze potrivit celui mai sumbru scenariu”.

Restaurantele, frizeriile, saloanele de înfrumusețare, magazinele de haine și mobilă, sălile de fitness și școlile de dans mai au la dispoziție șapte zile să se organizeze înainte de începerea carantinei.

Teatrele și muzeele din Moscova rămâne deschise în perioada de lockdown, dar cu capacitatea redusă la jumătate și cu condiția ca vizitatorii să prezinte un certificat Covid.

Restaurantele vor putea să vândă doar mâncare la pachet.

Începând cu 8 noiembrie certificatul sanitar va fi obligatoriu la toate evenimentele la care participă peste 500 de persoane.

Noile măsuri vin după ce marți Sobianin ordonase ca toți rezidenții vârstnici ai capitalei ruse să rămână în locuințe timp de patru luni.

Moscova, la fel ca restul Rusiei, se confruntă cu cel mai grav val de COVID-19 de la izbucnirea pandemiei în această țară în primăvara lui 2020.

Potrivit viceprimarului Anastasia Rakova, numărul de spitalizări s-a triplat în doar o lună.

Situație dramatică și în restul Rusiei

Alte zone ale Rusiei se confruntă la rândul lor cu o situație dramatică. În Vladimir, regiune aflată la est de Moscova, spitalele au rămas fără paturi libere.

În Voronej cimitirele au început să rămână fără locuri pentru morți.

Rusia a anunțat joi noi recorduri de 1.036 de decese cauzate de COVID-19 și peste 36.000 de infecții cu coronavirusul.

Bilanțul oficial al deceselor Covid înregistrate de la începutul pandemiei a trecut de 227.000 de morți, al cincilea cel mai mare din lume, însă alte estimări afirmă că acesta este mult mai mare.

Al treilea val al pandemiei este cauzat de varianta Delta mult mai infecțioasă, de gradul scăzut de conformare în privința respectării măsurilor sanitare și de scepticismul răspândit față de vaccinare.