Ţări precum Ungaria, Republica Moldova, Serbia, Polonia şi Austria sprijină deja România în gestionarea pandemiei de COVID-19 şi tratarea pacienţilor infectaţi, potrivit ministrului interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.

Terapie Intensiva COVID-19Foto: Profimedia Images / Cecilia Fabiano / LaPresse

El a precizat joi, la B1 TV, că deja au fost trimişi mai mulţi pacienţi în Ungaria, trei pacienţi au ajuns joi în Polonia, iar vineri vor pleca alţi pacienți cu COVID de la Cluj către Austria.

Alte ţări şi-au oferit sprijinul prin trimiterea în România de echipamente, medicamente şi cadre medicale.

Conform ministrului, Danemarca ar urma să trimită două echipe medicale, care vor lucra la Institutul "Matei Balș", unde vor fi operaţionalizate, cu aceste cadre medicale, încă 20 de paturi ATI. Există discuţii şi cu Italia legat de trimiterea de personal medical.

  • "De asemenea, partea polonă a propus în prima fază acest transfer, dar a spus omologul din Polonia că există şi această posibilitate de a ne trimite personal medical.
  • Astăzi ni s-a oferit un sprijin şi din partea Serbiei, legat de un număr de concentratoare de oxigen şi de un anumit număr de doze de anticorpi monoclonali.
  • Adică, pe lângă Republica Moldova, care ne-a trimis deja personal medical, operaţionalizat la spitalul de la Leţcani, din Iaşi - 11 medici, 11 asistenţi medicali şi 10 paramedici. Mulţumim tuturor", a declarat Cseke Attila.

Ministrul interimar al Sănătăţii a adăugat că, în paralel, au fost găsite soluţii pentru operaţionalizarea a peste 80 de paturi cu oxigen în Bucureşti, alături de alte paturi la Institutul de Recuperare şi Balneoclimatologie Bucureşti şi la Spitalul modular din Pipera.