Primarul PSD din comuna maramureşeană Săcălăşeni Emilian Gheorghe Pop le-a recomandat pe Facebook sătenilor săi, în ”plin sezon al răcelilor”, ”o gargară cu apă sărată sau tinctură de propolis” pentru durere în gât, ”laptele acru de casă” și miere de albine, aceasta din urmă fiind cel mai bun antibiotic. Întrebat dacă nu se teme că unii bolnavi de COVID ar putea ajunge târziu la spital respectând aceste sfaturi, primarul comunei, care a avut iniţiativa postării, susţine că nu vede sensul întrebării, precizând că îndemnurile se adresează persoanelor sănătoase, relatează News.ro.

Primaria SacalaseniFoto: Facebook

Postarea primarului de pe pagina de Facebook a comunei:

  • Satele noastre și acest neam au trecut încercări mai grele decât ale acestor vremuri. CREDINȚA în DUMNEZEU, IUBIREA și UNITATEA, ne-au făcut ceea ce suntem. „NU VĂ TEMEȚI” ne spune și azi CREATORUL, în ciuda sirenelor care sună înfiorător, a știrilor alarmante din toate părțile.
  • În iubirea, unitatea și credința noastră este biruința!
  • Suntem în plin sezon al răcelilor, iar spitalele sunt neîncăpătoare. Este spre binele nostru să ne amintim că:
  • - durerea de gât dispare după o gargară cu apă sărată sau tinctură de propolis;
  • - inhalația cu apă sărată curăță plămânii și ajută la respirație;
  • - laptele acru de casă reprezintă doza cea mai bună de nutrinenți și vitamine;
  • - mierea de albine și celelalte produse apicole sunt cel mai bun antibiotic;
  • - merele, fructele în general, legumele, ceaiul de măceșe, lămâia, ceapa, usturoiul, hreanul, ghimbirul, au un aport important în menținerea stării de sănătate pentru fiecare dintre noi!
  • Avem rugămintea să ne faceți cunoscute cazurile unde semenii noștri, din cauza vârstei, singurătății sau altor cauze, au nevoie de sprijinul nostru.

Întrebat ddacă nu se teme că ar putea exista oameni care să aibă COVID şi care să ajungă târziu la spital pentru că folosesc remediile recomandate pe Facebook, edilul consideră că „greşeala e în întrebare”.

„Adică acolo eu cred că e explicată situaţia. Pentru cei care încă nu au ajuns la spital şi nu au simptome. Nu se referă la simptome, pentru că nu este o reţetă prescrisă de medic. Este un îndemn pentru cei care sunt sănătoşi, să consume fructe şi legume şi ce e scris acolo. Şi atunci nu văd sensul întrebării”, a declarat primarul Emilian Gheorghe Pop.

Acesta a precizat că „nu este un îndemn pentru cei care au COVID, nici pentru cei care sunt răciţi, nici pentru cei care nu sunt răciţi, nici pentru cei care au simptome de orice fel”.

Întrebat care este incidenţa infecţiilor cu SARS-CoV-2 la nivelul localităţii în care este primar, Pop a răspuns că nu cunoaşte datele exacte, menţionând că Săcălăşeni este „undeva pe la media judeţului”.