De ce vaccinul pentru varicelă ține 20 de ani, iar cel contra Covid-19 nu? Motivele pentru care doza 3 ar putea fi ultima, iar vaccinarea va deveni inutilă

de G.S.     HotNews.ro
Marţi, 19 octombrie 2021, 12:02 Actualitate | Coronavirus


Oameni la vaccinare
Foto: Freepik
Vaccinul pentru rujeolă are efect pentru toată viața. Vaccinul pentru varicelă ține și 20 de ani. Vaccinul DTaP (difteric, tetanic, pertussis) necesită cinci doze până la vârsta de șapte ani, dar oferă apoi protecție cel puțin pentru zece ani. Atunci, de ce presupunem că vom trebui să facem o doză de vaccin contra coronavirusului din șase în șase luni sau anual?, întreabă The Jerusalem Post.

Există motive pentru care oamenii s-ar putea să aibă nevoie de o doză booster contra Covid-19 în fiecare an, dar există și motive pentru care doza a treia s-ar putea să fie – de fapt – ultima.

Primul motiv pentru care am putea avea nevoie de a patra (a cincea sau a șasea) doză este declinul numărului de anticorpi și al răspunsului imun, explică medicul Oren Kobiler de la Facultatea de Medicină a Universității Sackler din Tel Aviv.

De ce avem nevoie de încă o doză de vaccin?


Studiile recente au arătat că vaccinul Pfizer intră în declin după patru-șase luni, ceea ce înseamnă că persoanele devin mai vulnerabile la infecție. Iar doza booster impulsionează anticorpii, oferind o protecție mai mare contra virusului.

Un alt motiv pentru care am putea avea nevoie de alte doze este apariția variantelor. Dacă virusul Sars-Cov-2 se tot schimbă, atunci vaccinurile noastre vor trebui actualizate pentru a ne proteja contra ultimelor amenințări.

Unele virusuri, precum cel al poliomielitei, oreionului sau pojarului nu se schimbă prea mult, așa că vaccinurile continuă să fie eficiente.

În contrast, gripa se schimbă în fiecare an, așa că oamenii care vor să se protejeze contra ei se imunizează în fiecare an.

Coronavirusul face mutații mai rar decât virusul gripei


”Vaccinul este protecția. Perioada de protecție depinde de vaccin și de virus”, explică profesorul Meital Gal Tanamy, șeful laboratorului de virusologie moleculară de la Facultatea de Medicină a Universității Barllan.

”O variantă este un virus care conține mutații și dacă are avantaje evolutive, poate deveni predominant în populație”, a declarat ea, adăugând că așa s-a întâmplat cu varianta Delta.

”Cealaltă întrebare este cât de eficiente vor fi vaccinurile contra acestor variante”, a adăugat Tanamy.

Coronavirusul este un virus RNA, ceea ce înseamnă că se schimbă. Totuși, rata sa de mutație este de trei-patru ori mai mică decât cea a virusului gripei, ceea ce este o veste bună pentru cei care dezvoltă vaccinuri, a precizat aceasta.

Celule de memorie, un element cheie al răspunsului imun


Un alt lucru de luat în considerare este cât de bun este de fapt răspunsul imun indus de vaccin.

”Dacă scopul vaccinului este să prevină infectarea, trebuie să ducă la crearea unui răspuns bun al memoriei celulare – celulele B și T, induse de vaccin, dar care rămân în organismul nostru.

Dacă o persoană se infectează, aceste celule sunt activate și pot crea un răspuns rapid și solid contra agentului patogen, de aceea nu ne îmbolnăvim dacă suntem vaccinați”, a explicat Meital Gal Tanamy.

Întrebarea este dacă avem un răspuns bun sau nu din partea celulelor de memorie cu vaccinurile de care dispunem.

Studiile recente arată că, fie și dacă anticorpii neutralizanți dispar, vaccinul tot a provocat un răspuns bun al celulelor de memorie.

Atunci, de ce să mai facem doza booster?


Deoarece, spune Kobiler, doza booster nu doar oprește forma serioasă a bolii, ci este menit și să prevină infectarea, ceea ce reprezintă un standard ridicat pentru orice vaccin.

”Cele mai multe vaccinuri sunt folosite pentru a preveni o infecție serioasă, nu doar orice infectare. Acum am ajuns să cerem vaccinului să prevină orice îmbolnăvire, toate îmbolnăvirile, să prevină răspândirea infecției”, a declarat acesta.

”Cei mai mulți oameni din lume nu au nevoie de doza booster pentru a nu face forma gravă a bolii, dar au nevoie de ea pentru a nu se infecta cu coronavirus și a nu-l da altor oameni”, a adăugat Kobiler.

Gal Tanamy subliniază că și cei care au primit doar două doze sunt ”încă foarte mult protejați de forma severă a bolii” datorită celulelor de memorie.

Motive pentru care această a treia doză ar putea fi ultima


Multe vaccinuri ale copilăriei sunt făcute în trei inoculări, fără alte doze, precum vaccinul polio sau HPV. Acesta din urmă are trei doze, a doua la o lună după prima și a treia la șase luni, iar apoi durează o viață.

O altă ipoteză este că regimul de administrare ar putea fi modificat pentru a face vaccinurile mai eficiente.

Mai multe cercetări recente sugerează, de exemplu, că vaccinul Pfizer aduce un răspuns imunitar mai robust dacă între primele două doze este lăsat un interval de 12 săptămâni, în loc de trei săptămâni, arată Kobiler.

”Astfel, cu a treia doză efectuată la șase luni după a doua, nu cred că vom mai avea vreodată nevoie de alt booster”, a declarat acesta.

Vaccinarea va deveni probabil inutilă


Există și oameni de știință care cred că, la fel ca la alți coronaviruși, pandemia va deveni până la urmă endemică și mai puțin gravă, iar vaccinarea va deveni nenecesară, a adăugat Kobiler.

”Sunt mai înclinat spre acest punct de vedere datorită a ceea ce știm despre alți coronaviruși. De obicei, sunt luați la vârste mici și provoacă o boală foarte ușoară. Iar cei care sunt expuși la ei de mici tind să nu sufere de forma gravă a bolii la celelalte vârste”, a spus expertul.

Concluzionând, fiecare doză booster provoacă un răspuns imunitar mai bun, atât din punct de vedere al cantității, cât și al calității, față de cea anterioară, potrivit lui Gal Tanamy. Astfel, răspunsul imun devine ”mai precis”, iar anticorpii ”mai eficienți”.

Deci, va trebui să ne vaccinăm contra Covid-19 toată viața?

”Doar timpul va răspunde la această întrebare”, a arătat Kobiler.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

99949 vizualizari

 • +4 (96 voturi)    
  multe informatii (Marţi, 19 octombrie 2021, 12:15)

  Hans Metter [utilizator]

  unele chiar contradictorii. Acest lucru face ca multa lumea sa fie reticenta la vaccin....
  • -12 (68 voturi)    
   nu asta face (Marţi, 19 octombrie 2021, 12:57)

   fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   e cu totul altceva, ceva din 2 litere. si care la cei in cauza are 2 cifre. nu, nu e numarul de la pantofi, desi valorile sunt pe-acolo.
   • +8 (26 voturi)    
    superb (Marţi, 19 octombrie 2021, 14:36)

    fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

    14 minusuri din 18, adica 77%. parca am mai vazut pe undeva procentaje de genul asta :)))))
    • +5 (5 voturi)    
     :))) (Miercuri, 20 octombrie 2021, 14:52)

     iodixit [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

     ca tot vorbeai de numarul de la pantofi!
     )))))))
   • 0 (2 voturi)    
    se pare că totuși (Vineri, 22 octombrie 2021, 9:09)

    eu@eu [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

    coronavirusul ăsta poate îmbunătăți media respectivului număr. Ar trebui făcută o eșantionare pe acest criteriu: vaccinați versus nevaccinați. Dacă ar apare la tembelizor dovada științifică că cei anti sunt mai proști decât media și vreun fakenews cum că vaccinul îmbunătățește respectivul coeficient s-ar vaccina muuuult mai mulți.
  • 0 (30 voturi)    
   Orice subiect „hot” vine cu informații prolixe (Marţi, 19 octombrie 2021, 16:05)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   Nu de la mulțimea de informații vine reticența la vaccinare, ci din cauza nivelului de educație precar al oamenilor.

   Să nu uităm că într-o bnă parte din „România profundă” se practică pe scară nefiresc de largă „tratamente” cu tăiatul sub limbă, descântece, vrăji și alte cretinisme. E firesc ca un vaccin să fie privit cu suspiciune.

   Spre comparație același lucru se întâmplă și în America. În suburbiile cu lume educată și prosperaă vaccinarea e la procente de peste 80%-90% chiar dacă virusul a fost practic inexistent. În schimb populația din ghettouri care umblă cu wodoo. șamani și alte aberații e practic impermeabilă la vaccinare chiar dacă acolo molima a făcut și mai face revagii.

   Nu putem decât să sperăm că selecția naturală lucrează și va mai rări din ăștia. La o adică asta va mai ajuta un pic și sistemele de asistență socială care-o oricum usprasolicitate...
   • +1 (15 voturi)    
    sigur. nu e singura cauza (Marţi, 19 octombrie 2021, 16:10)

    Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    sa poti face alegerea corecta trebuie sa poti face diferenta intre fake news si informati corecte... si mai mult decat atat trebuie sa ai disponibilitatea si capacitatea de a cauta acele informatii... cu siguranta la mijoc e acel anlafabetism functional despre care tot vorbim de ani de zile
   • +3 (17 voturi)    
    Nivelul tau de educatie. (Marţi, 19 octombrie 2021, 20:10)

    Bruce51 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Atunci cand postezi un comentariu, si incepi cu "Puiut, cap ai, minte iti mai trebuie" nu ar trebui sa te nelinisteasca nivelul altora de educatie.
    mai bine priveste in ograda proprie.
    Si data viitoare, macar taci cand vine vorba despre educatia altora. Este evident cui ii lipseste..

    Cred ca selectia naturala ar fi fost binevenita in cazul tau..
    • -2 (6 voturi)    
     Lasa-te de scris pe "forumuri" (Miercuri, 20 octombrie 2021, 10:16)

     Bruce51 [utilizator] i-a raspuns lui Bruce51

     Bucura-te de astazi.
     Apropo, unu cu educatia ta, poate e curios ce inseamna de fapt "amerlocu".

     "Amerlocul ! (o incercare de definitzie)


     Amerloc este romanul care este venit, de obicei recent in SUA, si care crede ca stie tot si toate despre america, despre afaceri etc, etc, _el este de obicei Republican si mai "patriot" decit texanii ....amerlocul tipic este vinzator de cirnati sau sofer de taxi....si are mari dificultati cu limba engleza sau cu integrarea in sistemul american ......

     Multi amerlocu au fost membrii ai PCR sau chiar secretari BOB ...pentru ei sprijinirea liniei partidului si a "presedintelui" este un mous vivendi ! Amerlocii vorbesc despre valorile democratiei si drepturile omunlui ...dar intim prefera dictatura ...si totalitarismul..

     Giuseppe Cocos din Wanderland

     Tocmai tu te-ai gasit sa vorbesti de educatia altora? Ai ales numele ala, fara sa fii macar curios ce inseamna, sau ai ales intentionat?
     Bravo, in ambele situatii..
    • +1 (7 voturi)    
     omu a fost cam dur, (Miercuri, 20 octombrie 2021, 15:02)

     iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Bruce51

     dar in esenta cam are dreptate.
     atunci cind toti neavenitii isi dau cu parerea (si in rindul doctorilor sint movile de neaveniti), normal ca omul de rind nu mai stie de cine sa asculte. cifra octanica a benzinei de la mansarda isi spune cuvintul, la fel si firea omului.
     cind preotul in biserica spune ca vaccinatilor le cresc solzi, sau o sosoaca (la general vorbind) zice ca iti baga cip...
  • +8 (22 voturi)    
   serios (Marţi, 19 octombrie 2021, 16:29)

   GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   Sunt mult mai multe informatii contradictorii despre tehnologii mai vechi gen telefoane mobile, autoturisme sau facebook, si nu vad sa fie lumea reticenta in a le folosi.

   Corpul uman nu este o masina determinista, dar degeaba ai incerca sa explici asta unuia care nu a reusit nici sa treaca bacul.
   • +1 (15 voturi)    
    Nu-i vezi tu (Miercuri, 20 octombrie 2021, 4:37)

    marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

    Cel puțin 1/3 dintre români n-au avut niciodată cont de Facebook. Alți câteva sute de mii și-au abandonat/închis contul de Facebook.

    Majoritatea românilor nu au mașină. Și numărul celor fără mașină e în creștere.

    Telefoanele mobile nu sunt obligatorii.

    De-aia nu-i vezi. Că nu măsoară nimeni reticiența populației la lucrurile astea. Pentru că, cel puțin deocamdată, libertatea individului de a nu avea Facebook/telefon mobil/mașină este respectată.

    Însă libertatea individului de a nu se înțepa cu zemuri experimentale care-i pot ucide (vezi doctorița Raluca Gurgu de la Spitalul Elias) - nu este încă respectată. Acolo e problema!
   • 0 (2 voturi)    
    ... (Vineri, 22 octombrie 2021, 11:58)

    sfidare [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

    Imi pare rau, eu am trei colege nevaccinate care au si functii de directori si au si copii absolventi de medicina care gandesc ca si cei fara bacalaureat. Pur si simplu palesc cand o aud pe colega cu fiica medic rezident ca imi spune ca ii este frica pentru ea ca nu va mai putea sa faca copii din cauza vaccinului sau daca va face un copil acesta nu va fi sanatos. Despre ce vorbim noi, cei mai multi dintre noi? Noi care nu stim sa citim, sa ne documentam in schimb ne dam cu parerea cat de periculos este si ce consecinte fenomenale are acest vaccin si nu numai.
 • +16 (30 voturi)    
  . (Marţi, 19 octombrie 2021, 12:16)

  tirolez [utilizator]

  ma scuzati, daca preluati incercati cumva sa adaptati realitatii romanesti unde HPV nu se face in niciun caz pe schema data, nici DTP-ul, care la noi se face de 2 ori, una din ele fiind rapelul de la 14 ani.
 • +9 (49 voturi)    
  cat de curand (Marţi, 19 octombrie 2021, 12:26)

  GNG [utilizator]

  ... o sa aveti posibilitatea sa va testati teoria, in cat timp o sa fiti afectati de varianta nepaleza care a ajuns in UK? Simt astia mirosul banilor, ceva de speriat, zici ca pentru asta sunt nascuti ...
 • -20 (104 voturi)    
  nu ma vaccinez ca sa traiesc (Marţi, 19 octombrie 2021, 12:33)

  vox_bobuli_vox_bei [utilizator]

  traiesc ca sa ma vaccinez!
  • +3 (35 voturi)    
   Trebuie sa deschid un magazin online cu tricouri (Marţi, 19 octombrie 2021, 12:45)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui vox_bobuli_vox_bei

   Ca de dume bune nu ducem lipsa.
  • +28 (68 voturi)    
   ... (Marţi, 19 octombrie 2021, 13:13)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui vox_bobuli_vox_bei

   Daca cei din comitetul Nobel ar citi forumurile romanesti s-ar declara complet neputinciosi, n-ar avea de unde sa scoata atatea premii. Explicatia e sistemul educational exceptional din Romania, din care cu maximum 8-10 clase poti iesi expert in fizica nucleara, macroeconomie sau microchirurgie. Imunologia floare la ureche, si un copil de gradinita stie asta.
   • 0 (18 voturi)    
    dar nici macar atunci (Marţi, 19 octombrie 2021, 14:10)

    vox_bobuli_vox_bei [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

    n-ar lua Cartarescu premiul pentru literatura
   • +10 (28 voturi)    
    ai uitat (Marţi, 19 octombrie 2021, 14:22)

    Razvan002 [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

    Ai uitat de Fizica cuantica, Dacologie si terapia cu ingeri
   • +2 (16 voturi)    
    Daca tu crezi ca toti (Marţi, 19 octombrie 2021, 17:50)

    gie [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

    De p'aici au 8-10 te inseli amarnic... Inteleg ca dvs v-ati edificat in toate problemele ce tin de vaccin, transmisie coronavirusi, mutatii virusi arn, etc. Daca da atunci lamuriti-ne si noi "astia cu 8-10 clase". Dar va rog sa o faceti fara sa repetati cuvintele spuse de "autoritati" care din pacate pare ca se adreseaza la categoria scoala primara I-IV. Success. Asteptam cu interes.
    • +4 (4 voturi)    
     nope (Miercuri, 20 octombrie 2021, 20:25)

     thebblack [utilizator] i-a raspuns lui gie

     nu sunt edificat, chiar deloc. nu sunt medic. sunt doar un inginer topograf. dar nenea asta cu multa scoala medicala in spate pare ca stie ce zice. la fel ca multi altii, mult mai multi decat ailalti care zic invers. asa ca daca e el edificat, eu il cred. stii de ce?

     pentru ca atunci cand el va dori sa isi faca o casa nu se va chinui el sa se edifice asupra teoriilor lu helmert, gauss, statiilor, totale, gps-ului si toate celelalte chestii mai mult sau ami putin complicate pe care trebuie sa le intelegi pentru a fi un topograf/geodez bun. ma va chema pe mine, care sunt deja edificat in ce le priveste.

     asa ca nici eu nu ii pun la indoiala expertiza.
    • +2 (4 voturi)    
     Va e frica de vaccinurile Covid (Joi, 21 octombrie 2021, 17:30)

     CustomX [utilizator] i-a raspuns lui gie

     dar va trimiteti copiii la scoala cu carnetul de vaccinare complet, altfel nu vi-i primeste. Vaccinuri obligatorii facute pe tehnologii vechi de zeci de ani, cu virusi cultivati pe substrat de celule din uter de hamster chinezesc si inactivati prin iradiere, cu formaldehide sau cine mai stie cu ce. Tehnologia cu mRNA e studiata de prin anii 90, daca vreti informatii, gasiti pe net suficiente pentru toate nivelurile de intelegere. ARN mesager este intrinsec functionarii celulelor oricarui organism animal, nu este o inventie a industriei farmaceutice, este doar folosit in vaccin pt a determina producerea unei anume proteine. Firul de mRNA nu intra in nucleul celulei, ramane la nivelul citoplasmei, deci nu poate modifica ADN-ul, asa cum preofereaza martorii lui sosoaca. Asta e tehnologia viitorului, degeaba mai cautati acum masini pe carburatie fiindca nu aveti incredere in ce produce Tesla
 • +13 (43 voturi)    
  tot nu are logica ce spune (Marţi, 19 octombrie 2021, 12:39)

  an_drei [utilizator]

  Daca doza 3 are logica atunci toate celelate doze au logica. Evident ca imunitatea celeulara este prezenta dupa doza 2. Doza 3 este doar pentru a reactiva imunitatea celulara sa produca anticorpi, care la randul lor previn infectarea.

  Daca dorim sa mergem pe logica aceasta va fi nevoie de boostere tot la 6 luni, avand anticorpii prezenti in permanenta. In schimb, daca ne bazam pe imunitatea celulara, doua doze SAU infectarea ne ofera acest lucru si ne vedem de viata pe mai departe.

  Doar imagintati-va ce inseamna pt producatorii de vaccinuri 7mld de doze la 6 luni.. mina de aur.
  • 0 (38 voturi)    
   Lol (Marţi, 19 octombrie 2021, 13:56)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   1. A nu se confunda infectarea cu imbolnavirea. De aia se numeste vaccin anti covid, nu anti-sar cov 2.

   Nu e scut biologic, ca sa impiedice particulele virale sa iti intre in organism, doar le elimina mult mai rapid.

   Exista si acel tip de vaccin, dar nu e posibil in cazul coronavirusilor, si confera o asa numita "imunitate sterilizanta".

   2. Vaccinul este util pentru cei imunocompromisi, cum sunt batranii sau bolnavii de cancer, diabet, etc., pentru ca in cazul infectiei sistemul lor imunitar nu isi poate face treaba, iar vaccinul forteaza in mod artificial aceasta protectie.

   Pentru cei clinic sanatosi sau tineri, vaccinul e apa de ploaie, nu ii ajuta cu nimic pentru ca sistemul lor imunitar facea fata oricum.
   • +2 (28 voturi)    
    Desigur (Marţi, 19 octombrie 2021, 16:03)

    dealucaragiale [utilizator] i-a raspuns lui HP

    1. Un vaccin nu elimina virusul!!! Un vaccin ajuta sistemul imunitar sa lupte cu virusul/bacteria impotriva caruia/careia a fost creat.
    2. Un vaccin este eficient pentru toata populatia expusa unui agent patogen, nu numai unei categorii de oameni impartiti pe varsta, boli cronice, etc. Exista variante ale aceluiasi vaccin adaptat pentru anumite categorii de varsta (de regula, concentratia e mai mica sau mai mare in cazul copiilor).
    3. Cei bolnavi cronici risca sa se imbolnaveasca si daca sunt vaccinati. Unii pot face forme usoare, altii pot sa piarda complet lupta. La fel si in cazul copiilor. Nimeni nu stie (inca) in ce fel va reactiona un organism in fata virusului (mai ales in fata sars-cov 2).
    4. Tu poti sa crezi sau sa speri ca in cazul celor sanatosi vaccinul e apa de ploaie. E dreptul tau sa crezi ce vrei. Totusi, traim intr-o lume in care exista (sau ar trebui sa existe), printre altele, spirit civic, educatie sanitara si educatie media. Aceste trei componente ale vietii in secolul 21 ar trebui sa conteze in decizia oamenilor de a se vaccina (nu numai impotriva coronavirusului). Prin vaccinare au fost eradicate multe boli si, deci, datorita vaccinurilor am avut pana acum 2 ani o viata fara masca si fara distantare sociala.
    5. Hai sa le dam o sansa bolnavilor cronici sa aiba acces la sistemul medical, iar copiilor sa le dam sansa de a se bucura, asa cum am facut-o noi pana acum 2 ani, de o viata normala, fara masti, cu imbratisari si cu mai putina rautate.
    Sanatate va doresc!
    • +1 (21 voturi)    
     Nu ma pot abtine (Marţi, 19 octombrie 2021, 17:02)

     blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui dealucaragiale

     Numeste, te rog, 3 boli eradicate prin vaccinare din cele multe. Daca sunt atat de multe, n-ar trebui sa fie greu :).
     • +8 (16 voturi)    
      Una mare și lată (Marţi, 19 octombrie 2021, 19:25)

      Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui blablavertical

      Variola. Era cât pe ce să fie două, cu poliomielita, care totuși a fost stârpită în lumea civilizată, rămânând doar prin zonele înapoiate ale lumii precum Afganistan, Pakistan, Africa.

      Apropo, un video aici să vedeți cu ce sechele rămân supraviețuitorii de poliomielită făcută în copilărie: https://www.youtube.com/watch?v=gplA6pq9cOs
     • +8 (10 voturi)    
      Difteria (Marţi, 19 octombrie 2021, 20:08)

      Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui blablavertical

      Care omora prin sufocare cam 35% din copiii sub 14 ani până prin 1920...
     • +6 (10 voturi)    
      Imediat (Marţi, 19 octombrie 2021, 21:50)

      dealucaragiale [utilizator] i-a raspuns lui blablavertical

      1. Difteria
      2. pertussis
      3. infectia cu Hib (hemophilus influenzae)
      4. poliomielita.
      Pentru toate exista vaccin recomandat a se face din primele luni de viata. Orice parinte responsabil accepta vaccinarea copilului sau.
      • 0 (8 voturi)    
       Gresit. (Miercuri, 20 octombrie 2021, 1:06)

       blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui dealucaragiale

       Singura e variola. Polio e 'in curs de'. HIB e o boala foarte severa dar foarte rara, majoritate copiilor colonizand bacteria pana la 5 ani - de-aia nici nu se recomanda vaccinarea dupa 5 ani. Pertussis - vaccinul nu da imunitate, doar te face purtator asimptomatic. Anual exista focare multiple de pertussis in populatii cu rate de vaccinare mare, dar boala e periculoasa cu adevarat doar la nou nascuti. In rest e doar neplacuta (da, am avut-o, cu tot cu vaccin, ca si cele 3 din ROR, cu tot cu vaccin).
       Exista vaccinuri doar pentru vreo 15 boli (ma refer la cele folosite frecvent), cu restul ce faceti? Nu iesiti din casa? Scarlatina unde a disparut?
       • -2 (8 voturi)    
        Mai Gica contra (Miercuri, 20 octombrie 2021, 8:43)

        dealucaragiale [utilizator] i-a raspuns lui blablavertical

        Nu-i problema, vor reaparea toate. Exista suficiente mame foarte "documentate" care refuza vaccinarea copiilor.
        Ideea e ca, atata timp cat exista vaccin, ar fi bine sa fie folosit. Fara alte comentarii.
    • +3 (15 voturi)    
     Lol (Marţi, 19 octombrie 2021, 18:17)

     HP [utilizator] i-a raspuns lui dealucaragiale

     1. nici nu am zis ca vaccinul elimina virusul, am spus acelasi lucru ca si dvs, si anume ca vaccinul "antreneaza" sistemul imunitar in mod artificial

     2. discutam de vaccinul anti covid, care pentru cei cu sistem imunitar functional nu are niciun beneficiu EXTRA

     3. toti ne putem imbolnavi, cu vaccin sau fara

     4. corect, dar nu atunci cand sunt obligat sa renunt la aproape tot ce inseamna drepturi cetatenesti intr-o lume libera, mai ales cand cei susceptibili sa dezvolte o forma grava au la dispozitie vaccinul si ALEG sa nu se vaccineze.

     5. asta este sarcina politicienilor si a autoritatilor, eu refuz sa imi mai sacrific inca 2 ani din viata cu restrictii si carantine
    • +7 (11 voturi)    
     Cele mai multe boli au fost prevenite de (Marţi, 19 octombrie 2021, 22:19)

     KMiraj [utilizator] i-a raspuns lui dealucaragiale

     apa curenta, sapun si canalizare.

     Alte chestiuni minore care lipsesc in peste 60% din scolile romanesti si 40% din gospodarii.

     Ce frumos era daca aveam si noi o tara!
    • 0 (16 voturi)    
     Dar nu e nevoie sa il faca toata populatia (Miercuri, 20 octombrie 2021, 0:08)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui dealucaragiale

     Cazul meu, am avut boala, a fost o simpla raceala pt mine si eram imun, testat....dar am fost fortat indirect sa il fac, l-am facut desi nu era nevoie!!!
     Si btw, ti se pare ca asta e vaccin pe bune daca in cateva luni deja nu mai are nici un efect???
  • +4 (14 voturi)    
   logica (Marţi, 19 octombrie 2021, 14:07)

   vladb [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   Nu înțeleg de ce ar fi logic să fie așa. Primele două doze ale vaccinului de hepatită B dau imunitate pentru aprox un an, a 3-a doză pentru 20 de ani sau chiar mai mult. S-ar putea să fie la fel și cu Covid, sau s-ar putea să nu fie, încă nu știm, iar logica nu prea are nicio legătura cu asta.
   • +4 (12 voturi)    
    ba da stim (Marţi, 19 octombrie 2021, 18:25)

    an_drei [utilizator] i-a raspuns lui vladb

    Stim ca pentru delta e nevoie de un raspuns imun puternic pentru a evita infectarea. Stim ca dupa vaccinare anticorpii scad repede. Pe logica aceasta CDC a recomandat doza trei doar batranilor si celor imunocompromisi adica cei de la care nu te astepti ca imunitatea celulara sa isi faca treaba in timp util.
    Sa avem anticorpi in cantitati mari este absurd pe termen lung. Deci ne ramane imunitatea celulara. S-a observat ca celulele B sau T s-au retras in maduva osoasa. Cand se retrage acolo, imunitatea ramane pe termen foarte lung. Si boala si vaccinul (2 doze) rezolva problema aceasta.

    Boala e mai eficienta pentru ca raspunsul imun e mai larg > 20 de proteine in timp ce vaccinul produce anticorpi doar pentru 2 (RBD si spike).

    Faptul ca imunitatea obtinuta prin boala si imunitatea celulara este ignorata mi se pare absurd. Tu fost infectat poti veni cu testul de anticorpi neutralizanti si nu ai nici o valoare, in timp ce vine altul cu certificatul verde cu vaccin la care poate nici nu a generat nu raspuns imun, si el primeste toate drepturile. Cat timp autoritatile ignora stiinta, va fi mult scepticism fata de tot ce recomanda ele.
    • +2 (12 voturi)    
     eh (Marţi, 19 octombrie 2021, 19:43)

     spy [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

     imunitatea naturala e depsita, Moderna, Pfizer, Johnson i-au dat clasa lui Dumnezeu, fara ei o sa moara toti cei 0,1% din infectati
  • +2 (26 voturi)    
   hei (Marţi, 19 octombrie 2021, 15:25)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui an_drei

   Eu propun un sac de perfuzie plin cu vaccin, oamenii sa se plimbe cu ele dupa ei si vor primi boostere la minut.
 • 0 (42 voturi)    
  De ce? (Marţi, 19 octombrie 2021, 12:55)

  periscop [utilizator]

  Pentru că așa e scenariul.
 • +27 (61 voturi)    
  mda (Marţi, 19 octombrie 2021, 13:21)

  SoulSearcher [utilizator]

  m-am vaccinat constiincios inca din aprilie cu ambele doze, urmarind aceste informatii care ne ziceau ca 1 an vom fi safe...

  deja se vrea a 3-a doza in mai putin de 6 luni, apoi a 4-a.. etc, asta in conditiile in care sunt in intervalul 30-40 ani, si nu am boli asociate sau istoric genetic predispus.

  deci un om normal, ne antenist3 sau ne-sosocist.. ce sa mai faca ? normal ca devine susceptabil si o lasa mai moale cu vaccinarea, mai ales cand a vazut in jurul sau multe neamuri, prieteni, colegi de servici care au avut covid si unii si nevaccinati au trecut prin boala, si au mers mai departe
  • -3 (39 voturi)    
   sa se duca la morga sa vada (Marţi, 19 octombrie 2021, 13:47)

   lonnex [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   aia nu au mers mai departe.
   • -1 (15 voturi)    
    Nu cred că morga ajută la ceva... (Marţi, 19 octombrie 2021, 16:27)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui lonnex

    Ar fi mult mai de efect să-i vadă pe cei ce mor sufocați în timp ce cerșesc un ajutpr pe care nu li-l poate da nimeni.

    Mai mulți bolnavi de molimă chinezească în stare foarte gravă au acceptat să fie filmați. Au fost cazuri în care chiar au murit în timp ce erau filmați

    Pe la începutul anului, posturile TV locale au difuzat clipuri din astea horror cu bolnavi disperați sufocându-se și ele au avut un oarecare efect. Ulterior au fost interzise în justiție, dar în perioada în care au fost difuzate s-a simțit o creștere semnificaivă a numărului de vaccinări în ghettouri unde vaccinarea era până atunci un eșec și a redevenit un eșec după ce ele au disăpărut de la TV.
  • -9 (33 voturi)    
   Nu (Marţi, 19 octombrie 2021, 13:53)

   Gauloise [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Nu un om normal o lasa mai moale cu vaccinarea ci un om care nu isi cunoaste limitele si crede ca este mai destept decat o gramada de specialisti si cercetatori. Pana la urma se stie ca orice ok jormal face studii de biologie celulara si virusologie in timpul liber, nu? Ca altfel cum sa stie atatea doar de pe facebook? :))
   • +6 (12 voturi)    
    mda (Marţi, 19 octombrie 2021, 14:51)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Gauloise

    eu personal cred in stiinta, de aceea nu cred in religie.. dar mai vine totusi momentul cand iti zici singur.. bre da prea o dati invartita...

    "vaccinati-va ca trece... apoi... vaccinati-va intruna ca poate o sa treaca"

    hmm
  • +3 (9 voturi)    
   Sa va feriti cand orbii incep sa vada (Marţi, 19 octombrie 2021, 16:40)

   vali_s [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Incet incet ... dar sigur.

   Mai greu sa observi asta cand 90% sunt vaccinati
  • +3 (9 voturi)    
   Interese și interese (Marţi, 19 octombrie 2021, 17:37)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Farma a putut în 2020 să pună pe piață produse medicale rapid, fără multă birocrație, impusă de ștacheta de obicei mult mai ridicată, și încearcă să profite. La fel și tot felul de experți ariviști, de laq Faucci la Arafat, care au în fine ocazia să se vadă la televiziuni.

   Ceea ce nu înseamnă că mint (altfel decît prin omisiune). românii plătesc pentru o lipsă de educație care s-a agravat în ultimii 40-45 de ani, pentru dezinteresul față de sistemul medical din ultimii 30 de ani și pentru faptul că au ales să nu se vaccineze.

   Problema acum este că o îmbolnăvire ușoară a cuiva vaccinat duce la prelungirea crizei pentru că îi va infecta pe cei nevaccinați (sau nevaccinabili) din jurul său sau va duce chiar la îmbolnăvirea sa gravă (dacă sistemul său imunitar nu a putut avea o reacție suficient de puternică la vaccin). Nu este atît pentru protecție personală, cît pentru reducerea presiunii pe spitale. Care în unele țări, adevărat, deja nu mai are sens.
 • -5 (29 voturi)    
  Charles Darwin are raspunsul (Marţi, 19 octombrie 2021, 13:24)

  Bruce51 [utilizator]

  Cred ca teoria dateaza de mai bine de 150 de ani?
  Evolutia?
  Cel mai puternic se adapteaza si supravietuieste?
  Pai virusurile ce sunt?
  Omenirea este problema, noi nu mai respectam regula evolutiei, si acum platim. Numarul mare de pe planeta asta este mediul perfect pentru modificarile genetice ale virusurilor.
  Apropo de gripa anuala, toata lumea stie deja ca e inutile vaccinarea, intrucat in anul urmator este prezenta o alta versiune.. Evolutia, bat-o vina...
  Covid 19? Sfarsitul omenirii asa cum o stim.
  Nu suntem capabili sa dezvoltam vaccinuri atat de repede precum COVID se modifica.
  • -3 (13 voturi)    
   Da puiuț: Cap ai, minte ce-ți mai trebuie? (Marţi, 19 octombrie 2021, 16:36)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Bruce51

   Într-adevăr mare păcat imunizările astea... Împiedică desigur selecția naturală.

   Ehei, dacă te nășteai acum vreo 200 de ani, înainte de vremurile imnuizărilor, speranța de viață era de vreo 30 de ani și mortatlitatea infantilă de peste 60%. Foarte probabil că nu ai mai fi ajuns niciodată să te tângui pe forumuri că „big pharma” împiedică selecția naturală...
   • +1 (9 voturi)    
    Clarvazatoru (Marţi, 19 octombrie 2021, 19:16)

    Bruce51 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Se prea poate sa nu fi ajuns sa scriu pe aici, pe "forumuri" unde crezi tu ca scrii. Da poate ca era mai bine, pentru planeta asta, sa nu aiba de a face cu unul ca mine sau ca tine.

    Daca nu am fi folosit deloc imunizarile, si in astia 200 de ani, am fi obtinut pe cale naturala imunitatea de turma pe exact principiul selectiei naturale? Si nu am mai fi facut o groaza de alte boli, care pur si simplu apar de nicaieri?

    Da te pui cu clarvazatorii..

    Nu ti-ai pus vreodata intrebarea, de bun simt, ce naiba cauta 7 miliarde de oameni pe planeta asta? Si cat timp crezi ca ne mai suporta?

    Nu suntem capabili sa facem un vaccin pentru gripa sezoniera, an de an mor acelasi procent, indiferent de numarul de vaccinati si de tipul vaccinului.

    Nu mai facem fata cu antibioticele la bacterii, se adapteaza din mers.

    Wake up. Tu si restul, care urmaresc scenarii de la Hollywood cu pandemii si apocalipse, toate cu happy-end.. Ca toti gasesc un vaccin din "greseala", si ce sa vezi, in 24 de ore.

    Cumva, planeta asta s-a cam saturat de noi, suntem prea multi, si la urma urmei e destul de usor. Un banal virus gripal, aruncat intre 7 miliarde, si cai de multiplicare infinite.

    In 2020 cand a aparut prima data, le-am spus tuturor cunoscutilor ca asta o sa fie o catastrofa la nivel mondial, si ca nu o putem opri nici in cativa ani. Toti au zambit..
    Acuma nu mai zambesc. 560 de morti astazi.

    Ca sa te lamuresc. Am facut vaccinul, sperand ca poate se rezolva. Ca speranta moare ultima, nu?

    Nu sunt religios, dar cred ca sa zicem asa in karma. Ceea ce am facut cu totii acestei planete, se intoarce impotriva noastra.

    Stii cine e vinovat de existenta super-bacteriilor?
    "Big pharma" laolalta cu medici idioti care recomandau antibiotice pentru orice..

    Poate ca urmatoarea varianta, va alege sa ucida tineri si copii. Sanatosi. Stii de ce este probabila aceasta? Pentru ca virusul va lua o forma mai agresiva, dezvoltata impotriva vaccinului.
    • -2 (8 voturi)    
     Nu trebuie să te agiți așa de tare... (Marţi, 19 octombrie 2021, 20:43)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Bruce51

     Dacă te deranjează 7 miliarde de oameni njmeni nu te ține cu forța :)

     La următoarea molimă îți recomand cu căldură să nu te mai lași păcălit de big pharam. E mai bine să lași selecția naturală să-și facă treaba, Ar fi prima oară în viață când ai face ceva util pentru specia noastră... :)
     • +1 (1 vot)    
      Tu scrie mai departe pe "forumuri" (Miercuri, 20 octombrie 2021, 10:05)

      Bruce51 [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      Ce te face sa crezi ca va mai fi o molima?
      Cei cu nivelul tau de educatie vor fi intotdeauna clienti fideli ai big pharma.
      Si ascultau cu gura cascata in martie 2020, cum medicii le spuneau ca prin august pandemia e gata..
      Apropo, cand te referi la educatia altora, cand o sa cresti mare, poate o sa intelegi ca educatia nu se refera doar la cate clase ai absolvit. Educatia pleaca de la ziua zero, defineste o persoana in proportie de 80% pana la varsta de 3 ani.
      Nu mai spune ca poporul este prost educat, este vorba probabil de mama ta, care a uitat sa te invete cate ceva..atunci cand trebuia. Nu conteaza cate scoli ai facut dupa aia..crede-ma..
      Cred ca selectia naturala are liberul arbitru sa aleaga, asa ca e foarte posibil sa nu mai ai prea mult timp de pierdut pe "forumuri".
      Mai bine ti-ai trai ziua de astazi. Bucura-te de ea, poate fi ultima.
 • +3 (17 voturi)    
  Din ciclul - luati cu paine (sau cozonac) (Marţi, 19 octombrie 2021, 13:32)

  MTTRN [utilizator]

  Din ciclul - luati cu paine (sau cozonac) , fiecare cu ce are, daca e special deja a fost in valul 1 de vaccinari, se incalzesc pentru a 4-a.
 • +10 (30 voturi)    
  Antigripalul (Marţi, 19 octombrie 2021, 14:09)

  Alfabetix [utilizator]

  Se face anual si nu se mai agita nimeni.
  • +4 (20 voturi)    
   Da, dar ala e doar 4G (Marţi, 19 octombrie 2021, 14:40)

   krank [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   Prostii se tem de 5G
  • +8 (14 voturi)    
   Lol (Marţi, 19 octombrie 2021, 14:40)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   "nu se mai agita nimeni"...sa il faca
  • +5 (13 voturi)    
   mda (Marţi, 19 octombrie 2021, 14:52)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   asa este, m-am vaccinat si eu pana acum cativa ani, pana mi-a zis medicul de familie sa o las mai incet ca eu nu sunt in grupa vulnerabililor.. adica batranii, copii, gravidele si cei cu boli imune...
  • +2 (12 voturi)    
   numai ca... (Marţi, 19 octombrie 2021, 15:07)

   modream [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   ...oamenii sunt prosti
  • -1 (11 voturi)    
   Da (Marţi, 19 octombrie 2021, 15:26)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   Ca se face de zeci de ani, nu a fost facut de mantuiala peste noapte.
  • +2 (6 voturi)    
   wat? (Marţi, 19 octombrie 2021, 17:33)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   cine face tataie,ca pana si batranii pe care-i cunosc
   nici nu se mai deranjeaza!
   dar deh,paranoia face bine la medici si farmacii.
  • +3 (7 voturi)    
   Cati il fac? (Marţi, 19 octombrie 2021, 17:52)

   gie [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   Ca eu nu stiu f. multi.
   Sunt unii care nu l-au facut niciodata.
   Aveti ceva date statistice disponibile? Sau vorbiti asa?
  • +3 (3 voturi)    
   Și ce eficiență are? (Miercuri, 20 octombrie 2021, 9:28)

   periscop [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

   Acum câțiva ani, la sfârșitul toamnei, mi s-a făcut vaccinul antigripal. Pentru ca, în anul următor, prin aprilie, să mă țintuiască la pat o gripă nemiloasă. Explicația medicului de familie: între timp au apărut tulpini noi pentru care vaccinul, bla, bla, bla.
 • 0 (16 voturi)    
  hehehehe (Marţi, 19 octombrie 2021, 15:31)

  john70 [utilizator]

  Cica se va trece de la pandemie la endemie. Aiurea! Pai cu pasapoartele vaccinale ce facem, tovarasi, le-am facut degeaba?!
  • +4 (6 voturi)    
   credit social (Miercuri, 20 octombrie 2021, 4:45)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui john70

   Ah nu. Pașapoartele vor rămâne. Pe lângă atestarea bunei purtări în perioada covidiană, ele vor măsura și cât CO2 emiteți. Și apoi cât de des/rar ați criticat Regimul.

   Scopul pașapoartelor nu este unul sanitar - lucru admis pe față de Ministrul Sănătății din Israel.

   Cum de altfel nici scopul vaccinului nu e unul sanitar (nu face prea mult rău dar nici prea mult bine).

   Vaccinul nu e pentru pandemie. Ci pandemia e pentru vaccin. Și vaccinul e pentru green pass.
   Odată înțeles acest lucru, „măsurile” „autorităților” vor avea mai mult sens.
 • +1 (7 voturi)    
  Ce-ar fi daca un bec cu incandescenta... (Marţi, 19 octombrie 2021, 18:05)

  VOX. [utilizator]

  ...ar functiona 100 de ani? Poate s-ar putea realiza un astfel de bec, dar cine are interesul?
  • 0 (0 voturi)    
   hei (Joi, 21 octombrie 2021, 5:07)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   www.centennialbulb.org
 • +1 (13 voturi)    
  AR PUTEA FI ... (Marţi, 19 octombrie 2021, 18:18)

  F35 [utilizator]

  Ar putea fi ...
  Parca era vorba de stiinta, de faptul ca vaccinul a fost experimentat, ca este sigur samd.
  Pai despre ce stiinta si exigenta vorbim daca la lansarea unui produs medical tu nu stii dozele. Ce faci, experimentezi pe oameni ? Baga 3, baga 4 ....
  • -2 (2 voturi)    
   asa e cand esti analfabet functional... (Miercuri, 20 octombrie 2021, 14:48)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui F35

   nu prea intelegi cum functioneaza stiinta sau vaccinurile...
 • 0 (4 voturi)    
  Israel (Marţi, 19 octombrie 2021, 19:20)

  RaulR [utilizator]

  Informatiile din Israel par cele mai obiective. Pareri pertinente emise de specialisti. Majoritatea prefer sa le citesc direct de la sursa din publicatiile de acolo.
 • +1 (1 vot)    
  Virus (Miercuri, 20 octombrie 2021, 11:15)

  Odan [utilizator]

  De vreo 17 luni vedem cat de mult s-a tampit lumea, si e inca loc de mai mult .............
 • -1 (3 voturi)    
  circula un banc pe retele (Miercuri, 20 octombrie 2021, 15:08)

  iodixit [utilizator]

  daca apare o pastila ca sa v-o faca mai mare si tite mai mari, o luati fara sa va ginditi de doua ori
  steroizi si alte substanta din astea ca sa va faca mai macho, inghititi cu cutiile
  pe nas si in vene trageti si va injectati toate nenorocirile,
  dar un vaccin de care baba vanga a zis ca nu-i testat 217 ani, va sperie si nu-l faceti!
  • 0 (0 voturi)    
   hehehehehe (Joi, 21 octombrie 2021, 5:08)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

   Pardon, care e poanta?
   • 0 (0 voturi)    
    umor negru (Joi, 21 octombrie 2021, 15:23)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui john70

    spre pamintiu
 • -1 (1 vot)    
  vaccin covid (Miercuri, 20 octombrie 2021, 15:20)

  mco [utilizator]

  din cate stiu i se spune vaccin dar este un tratament. pt asta si durata este mult mai scurta.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by