Omul de afaceri rus Pavel Grigoriev și soția sa completează formulare la un centru de vaccinare găzduit într-o uriașă sală de expoziții din Belgrad, la aproximativ 1.700 de kilometri de casa lor din Moscova, relatează Reuters. Aproximativ 160.000 de străini, în principal din Balcani, s-au vaccinat până acum în Serbia într-un nou fenomen care poartă numele de turism de vaccinare.

Vaccinuri PfizerFoto: Stephan Schulz / AFP / Profimedia

Cuplul a venit până aici pentru a se putea vaccina cu serul anti-Covid produs de Pfizer și Biontech deoarece, spre deosebire de cele patru vaccinuri oferite în Rusia, acesta este aprobat de Organizația Mondială a Sănătății și de Uniunea Europeană.

"Am decis să ne vaccinăm cu vaccinul Pfizer pentru că, credem, ne va permite călătorii mai dese în Europa", a spus Grigoriev, în vârstă de 50 de ani.

Vaccinul anti-Covid rusesc Sputnik V, utilizat în peste 70 de alte state, nu a fost încă aprobat de OMS și niciun vaccin fabricat în străinătate nu a fost aprobat în Rusia.

Grigoriev și soția sa fac parte dintr-un nou fenomen care, spre deliciul industriei turistice locale, a apărut pentru prima dată în Serbia după ce a lansat campania de vaccinare anti-COVID-19 în decembrie anul trecut.

În timp ce țările din Balcani s-au luptat cu lipsuri în ceea ce privește vaccinurile, Serbia își trâmbițează succesul în a asigura vaccinuri de la diferiți furnizori, determinând un aflux de „turiști de vaccinare”.

Serbia a aprobat vaccinurile făcute de Pfizer / BioNtech, Sinopharm din China, AstraZeneca / Oxford și Sputnik V din Rusia pentru programul său de inoculare, dar până în prezent doar aproximativ 50% din populația Serbiei a primit două doze, în principal din cauza unei puternice reacții anti-vaccinare.

Cu toate acestea, mulți străini, inclusiv ruși, s-au dus în țara balcanică în acest an pentru a se vaccina. Conform datelor oficiale, aproximativ 160.000 de străini, în principal din Balcani, s-au vaccinat până acum în Serbia.

Agențiile turistice locale și rusești, zdruncinate de efectelor pandemiei, au încercat să profite de pe urma turismului de vaccinare, a declarat Predrag Tesic, proprietarul agenției BTF din Belgrad.

"Există mulți oameni de afaceri printre ei (ruși) și trebuie să primească un vaccin pentru a călători", a spus el.

Un vizitator rus trebuie să scoată din buzunar între 500 și 700 de dolari pentru o ședere de trei sau patru zile, a spus Tesic.