​VIDEO S-a închis cercul: Giratoriul suspendat de la Domnești are forma finală

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 13 octombrie 2021, 10:40 Actualitate | Coronavirus


Pasajul de la Domnesti cu cercul inchis
Foto: Captura video
Pasajul de la Domnești peste Centura Capitalei, pasaj de tipul giratoriu suspendat, are acum forma finală după ce a fost montată ultima grindă principală care închide tablierul metalic.

În imaginile din dronă postate de secretarul de stat în Transporturi Ionel Scrioșteanu se observă cum elementele principale ale giratoriului suspendat au fost deja montate, însă mai e de lucru la rampele de coborâre/urcare dinspre București și Domnești, precum și rampele dinspre A1 și dinspre Bragadiru.Stadiul fizic este de aproape 45%.

Lucrările la pasajul Domnești au fost reluate în vara lui 2020, după aproape doi ani de blocaje constante. Ultima problema fusese intrarea în insolvență a constructorului principal STRACO, însă șantierul și lucrările au fost preluate în sarcina subcontractorului Tracon.

Primele lucrări la pasajul de la Domnești au început în 2018 în baza unei autorizații de construire parțiale, dar restul proiectului s-a blocat din mai multe motive: proiectul tehnic a trebuit complet refăcut față de ce s-a scos la licitație pentru că Primăria Capitalei a cerut lărgirea zonei pasajului pentru a fi amplasat o linie de întoarcere a tramvaiului; utilitățile au fost relocate cu foarte mare dificultate; expropierile inițiale și cele suplimentare (ca urmare a modificării proiectului) au fost realizate cu mare întârziere; constructorul a intrat în insolvență.

Pasajul Domnești - Giratoriu suspendat

Lungime: 536 m
Cost: 91,5 mil lei
Constructor: STRACO GRUP SRL - SC COMNORD SRL - SPECIALIST CONSULTING SRL / Construcție preluată de subcontractorul TRACON
Contract semnat: 2017
Termen de finalizare: 24 de luni (proiectare și execuție)
Finalizare posibilă (n.r.): Q2-Q3 2022

Stadiu la zi (octombrie 2021): cca 45%
---

FOTO: Soluția giratoriilor suspendate (în imagine cel de la Ploiești) va fi aplicată pe Centura de sud a Capitalei la intersecția de la Domnești, intersecția cu Olteniței și intersecția cu Berceni.

Motivul principal pentru care s-a ales soluția giratoriilor suspendate este pentru că Centura Capitalei este lipită de calea ferată de centură, astfel încât orice pasaj trebuie să rezolve direcțiile de trafic și peste calea ferată.


---
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

34280 vizualizari

 • -2 (18 voturi)    
  uraa (Miercuri, 13 octombrie 2021, 11:14)

  liviu_ [utilizator]

  hai ca in stilu asta pana in 2100 o as avem si noi infrastructura decenta...
  cine stie pana in 2080 o sa avem si o centura terminata...
 • -10 (24 voturi)    
  La Ploiesti (Miercuri, 13 octombrie 2021, 11:22)

  feroviarul123 [utilizator]

  Nu e nici o linie de cale ferata, de ce s-a făcut sens giratoriu suspendat? Ca sa se dea niște paraindarat?
  • +11 (19 voturi)    
   La Ploiesti sensul giratoriu suspendat (Miercuri, 13 octombrie 2021, 11:48)

   Geo6101 [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   este facut pe fonduri europene. Din cate stiu eu sunt atat de verificate aceste fonduri europene incat nu stiu daca se poate trage parandarat din asta!
   Pana sa se dea in functiune sa statea si cate o ora.
   De cand s-a dat in functiune nu am mai vazut coada de autocamioane.
  • +13 (17 voturi)    
   Ca să nu afecteze traficul pe DN-1B, de asta (Miercuri, 13 octombrie 2021, 12:07)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   Giratoriile suspendate permit continuarea neobstrucționată a traficului direct, pe una sau chiar pe ambele direcții. Giratoriile simple, la nivel, sunt suficiente la trafic redus, dar la trafic aglomerat creează chiar ele ambuteiaje.

   La Derby, lângă uzinele Toyota, există un astfel de giratoriu suspendat la intersecția dintre A38 și A50, are probabil vreo 200 de metri în diametru, dar nu afectează nici traficul de pe A38, nici traficul de pe A50. În giratoriu intră doar cei care vor să schimbe direcția de mers. Și nu, nu există nicio cale ferată acolo.

   La Ploiești, giratoriul suspendat permite continuarea liberă a traficului de pe DN-1B, în timp ce traficul de pe DJ-102 intră obligatoriu în giratoriu. Cu sau fără cale ferată, asta e și utilitata giratoriilor suspendate de pe DNCB.

   Pasajul Mogoșoaia a fost necesar din același motiv, pentru că nu s-a făcut un giratoriu suspendat de la început. Traficul de pe DNCB era sever obstrucționat la Mogoșoaia, din cauza giratoriului la nivel.
   • +1 (11 voturi)    
    Wow, ce specialisti (Miercuri, 13 octombrie 2021, 14:41)

    feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Si daca se făcea un pod peste ieșirea din Ploiești care era diferența? Ca traficul mare este pe centura. Făceai un pod simplu cum exista 5-6 pe centura București si rezolvai problemele la fel de bine , chiar mai bine ca ce s-a făcut la Ploiești este tipic romanesc ... nici un indicator, daca nu ai gps sau sistem de navigație inerțială nu știi unde sa te dai jos. Nu are rampe de biciclete, trebuie sa te urci pe scări cu bicla în spate ... lucrare de 2 lei pe care s-au plătit milioane de euro. Aici sa zicem ca într-adevăr sa treci calea ferata merita. Dar la Ploiești un simplu pod era de ajuns.
    • +4 (6 voturi)    
     Podul nu e intersecție, asta era problema (Miercuri, 13 octombrie 2021, 19:39)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

     Dacă se făcea doar un pod peste DJ-102, traficul de pe centura de nord a Ploieștiului (DN-1B) nu mai putea intra pe acel DJ. Printre scopurile unei centuri e și acela de a asigura intrarea în oraș prin punctele cele mai convenabile.

     De ce ar trebui să aibă giratoriul rampe de biciclete?! Dacă mergi pe acel drum județean cu bicicleta, mergi pe carosabil. Și te dai jos pe direcția pe care mergeai și înainte de a exista giratoriul.
     • -3 (3 voturi)    
      Wow, ce tare esti (Joi, 14 octombrie 2021, 10:06)

      feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Dar in Bucuresti cum se poate? Adica Bucurestenii au elicoptere sau cum? La intrarea din Autostrada Soarelui este un simplu pod peste centura. Acolo s-a putut. Si nu compara traficul pe centura București cu cel de la Ploiești. Mai mult daca te uiți la poza vezi ca monstruozitatea este construita in câmp, nu era nici o construcție sa te împiedice sa faci benzi laterale ( de fapt cum si exista poți sa faci dreapta fără sa urci pe poduri) .Ieșirea din Ploiești nu este asa de utilizata ca merge la Vălenii de Munte. Nu e Principala autostrada din România. Repet bani aruncati de pomana pe chestii inutile. La Metro se tot chinuie sa faca o chestie de ani de zile, si in fiecare dimineață seara se fac cozi de km. Dar hai sa facem un giratoriu suspendat in câmp la Paulești sa ne scoatem banul de alegeri.
      Urca tu pe carosabil pe un pod cu bicicleta. Exista banda de biciclete pana acolo.
      • 0 (2 voturi)    
       Intersecția de sub pod este disfuncțională, (Joi, 14 octombrie 2021, 11:51)

       Harald [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

       ăsta e rezultatul configurației pe care o vrei tu. Pe centură, sub podul de pe A2, de-o parte și de alta, se intersectează mai multe fluxuri de trafic care n-ar avea de ce să se intersecteze. Intersecția aceea a fost gândită de unii care înțelegeau traficul rutier tot atât cât îl înțelegi și tu.

       La Metro este o altă intersecție disfuncțională, într-adevăr. Însă asta nu înseamnă că și în locul giratoriului suspendat trebuia făcută o intersecție disfuncțională.

       Piste de biciclete ar fi necesare acolo, dar fără să urce în giratoriu. Ar trebui să traverseze drumurile la o oarecare distanță de giratoriu.
       • +1 (1 vot)    
        Prietene eu am studiat (Joi, 14 octombrie 2021, 13:48)

        feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

        Teoria traficului si cozi de așteptare. Tocmai ca știu ce vorbesc. Trebuie sa calculezi ce fel de trafic si pe ce sensuri la ce ore sunt varfuri etc. In functie de asta faci un pod un sens giratoriu normal sau unul suspendat. AICI TRAFICUL ESTE MAJORITAR PE CENTURA. De aia au și lăsat-o sa zicem neatinsa daca treci drept nu oprești deloc. Dar deoarece traficul spre Păulești sau spre drapta, stanga este relativ mic ca la fel mare parte din oameni merg inainte la dreapta sau stanga se duc cei care stau in Nord Județean. Eu de exemplu care stau in Sud daca vreau la Predeal ies pe la Metro daca vreau la Buzău ies pe la Obor. Deci un simplu pod era de ajuns si făcut benzi de intrare in centura cu benzi de preinscriere. CA AVEAI SPATIU DE UN AEROPORT ACOLO. si era foarte simplu vroiai sa faci dreapta aveai scurtatura si ieseai in banda de preinscriere. vroiai sa faci stang treceai podul si la fel banda de preinscriere. Pe sub pod erau 4 benzi si dupa pod unkm de 6 benzi. Cheap si simplu de facut. Dar nu , sa ne spargem in figuri ca stau toți maharii in Păulești si sa nu stea la coada. Oricum nu stăteau. Nu ai nici un argument sa explici monstruozitatea facuta acolo. Un pod era arhisuficient pentru 100 de ani pana cand vor face autostrada Ploiesti Buzau si atunci centura va fi mai ocupata. Cu banii din jumate de sens ( ca de fapt sunt 2,5 poduri se putea face un pod la mMetro sa treci peste fluxul de Bucuresteni care se duc la munte si sa poti sa intri in Ploiesti fara sa stai o juma de ora la coada. Acum sunt vreo 3 sensuri giratorii si stai ca Berila la ele. S-a făcut podul la Gara de vest si stai un sfert de ora sa treci de sensul giratoriu. Toata lumea vine in Sud sa iasa mai repede. Totul facut prost fara nici o strategie. Era de 100 de ori mai importanta iesirea de la Metro decat la Păulești. Io cu bicla ma descurc nu e o problema. Dar repet totul făcut de mântuială.
   • 0 (4 voturi)    
    Giratoriile is traffic killers (Miercuri, 13 octombrie 2021, 17:07)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    In afara se amplaseaza doar daca se vrea incetinirea traficului, altfel, se fac overpass-uri cu benzi de accelerare!!!
    • +2 (4 voturi)    
     Giratoriul e un tip de intersecție, (Miercuri, 13 octombrie 2021, 20:12)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     iar de intersecții e neapărată nevoie.

     În pustietate, în mijocul câmpului, unde trece o mașină pe oră, ai să ai accidente foarte grave la intersecțiile în cruce, mai ales dacă drumurile care se intersectează au același rang. Pentru asta sunt necesare giratoriile, pentru a reduce atât numărul de accidente în intersecții, cât și gravitatea acelor accidente, dacă totuși se produc.

     Însă intersecțiile sunt întotdeauna necesare, de asta am și dat exemplul cu A38 și A50. Nu tot traficul continuă pe drumul principal pe care era, unele vehicule vor trece de pe un drum pe altul, iar pentru asta e bun giratoriul.
     • -2 (4 voturi)    
      Pai ast am spus si eu (Miercuri, 13 octombrie 2021, 20:48)

      Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Unde e necesar sa ucizi traficul le bagi, unde insa e heavy trafic, faci overpass-uri. Poate am uitat sa precizez, e cazul highways or freeways. Si ma refer mai mult la continentul North American unde giratoriile sunt rare oricum si in 99.99% din cazuri is in zone rezidentiale, in rest, poduri la greu cu lanes dedicate pt a putea accelera la viteza traficului si sa intri. De destule ori ai free flow lane in, extrem de rar yield. Frevent dai de zone zipper, unii ies in vreme ce altii intra, pe metoda "fermoar", se renunta la ea, pt ca incetineste traficul si prea multe accidente. Baga asta la romani si ai blocat un oras intreg in cateva ore.
      La highways, man, conduci mii de km fara sa opresti sau sa incetinesti mai jos de 80-90 la ora, why would you kill that cu un Giratoriu?!!!!
      • +1 (1 vot)    
       Nici în Europa nu ai giratorii pe autostradă (Miercuri, 13 octombrie 2021, 21:46)

       Harald [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

       Poți să mergi din Olanda până în Ungaria numai pe autostradă și îți garantez că n-ai să întâlnești niciun giratoriu. În mintea ta e un talmeș-balmeș, nu faci diferență între diversele categorii de drumuri.

       DNCB e centura din jurul Bucureștiului, nu duce nicăieri, se învârte în cerc în jurul orașului și nu e autostradă. Iar DN-1B e centura de nord pentru Ploiești, are cam 5 kilometri între Blejoi magazinul Metro de pe DN-1, iar giratoriul despre care discutăm e exact la jumătatea ăstora 5 km, la intersecția cu un drum județean (county road, pentru tine).

       Nu știu unde conduci tu ”mii de kilometri fără să oprești sau să încetinești” , am condus și eu 3200 km în 40 de ore, dar tot am oprit de vreo 5 ori în timpul ăsta. Și am permisul de conducere de peste 30 de ani, nu l-am luat iieri.

       Cu ce merge mașina ta, ai cisterna de benzină cu tine, de poți conduce ”mii de kilometri fără să oprești sau să încetinești” ? :)
  • 0 (0 voturi)    
   întreabă-l (Joi, 14 octombrie 2021, 12:39)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   pe iliescu. Are ”tânărul” răspuns la orice. Inclusiv la întrebările tale prostești.
 • +3 (7 voturi)    
  nu vad cum va fi gata (Miercuri, 13 octombrie 2021, 12:22)

  Hans Metter [utilizator]

  intr-un an... chiar daca se lucreaza destul de intens, nu prea cred ca poate fi finalizat intr un an, cand este termenul... Dar una peste alta e incurajator ca se face ceva intr un final si pentru zona de vest


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by