Rusia se apropie de pragul de 1.000 de morți cauzate zilnic de COVID-19 după ce în ultimele două săptămâni a înregistrat noi recorduri de decese aproape în fiecare zi, relatează The Moscow Times.

Coronavirus in RusiaFoto: Alexander Zemlianichenko Jr / Xinhua News / Profimedia

Autoritățile ruse au raportat marți 973 de noi decese cauzate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, înregistrând un nou record pentru a 10-a zi din ultimele 14 în contextul în care coronavirusul se răspândește rapid în această țară cu o rată scăzută a vaccinării anti-Covid.

Bilanțul oficial al deceselor cauzate de coronavirus de la izbucnirea pandemiei a urcat la 218.345 de morți, cel mai ridicat din Europa, deși numărul real ar putea fi de trei ori mai mare.

O analiză realizată de jurnaliștii de la The Moscow Times arată că supramortalitatea, numărul de decese suplimentare față de o perioadă obișnută, ar fi de cel puțin 660.000 de morți.

De altfel, în perioada octombrie 2020-septembrie 2021 Rusia a înregistrat cel mai mare declin demografic din istoria sa.

În jur de 235.000 din cele 255.000 de paturi de spital din secțiile pentru pacienții infectați cu Covid sunt acum ocupate, în jur de 6.000 de pacienți fiind ventilați mecanic, potrivit unui anunț făcut marți de ministrul rus al sănătății, Mihail Murașco.

Acesta a subliniat că aproape toți pacienții aflați în stare gravă sunt persoane care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului.

Ana Popova, directorul Serviciul federal pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor, a anunțat că 38 din cele 85 de regiuni ale Rusiei au introdus vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru diferite categorii profesionale, ca de exemplu angajații din magazine și sectorul HoReCa.

Rusia a reușit să își imunizeze doar 31% din populație cu schema completă a unui vaccin anti-Covid și sondajele de opinie arată că peste jumătate din cetățenii țării nu intenționează să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Unii oficiali au propus chiar amendarea celor care refuză să se vaccineze, o variantă respinsă însă luni de Kremlin.

Rusia a înregistrat de asemenea 28.190 de cazuri de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore, aproximativ un sfert din totalul raportat la nivel mondial.

A doua cea mai afectată țară, Iranul, a raportat oficial 13.391 de noi infecții în același interval de timp.

Poți citi o analiză amănunțită asupra eșecului campaniei de vaccinare din Rusia AICI.